Dear diary – by Bememiek #3 Kerst!

Dear diary – by Bememiek #3 Kerst!

Het is alweer bijna zover.
De mooiste tijd van het jaar. Ik hou van kerst.
De donkere avonden samen met de liefdes van mijn leven, lees; man en hond.
De lampjes overal, winterse wandelingen, koken voor mijn dierbaren en de dankbaarheid die ik voel als we alweer allemaal gezond en wel samen op de jaarlijkse kerstfoto staan.
Als tijden al eens anders zijn geweest dan ga je dit soort momenten alleen nog maar meer waarderen. Als kind al kon ik me heel erg verheugen op deze feestdag.

 

“Vroeger”, toen ik stage liep, vond ik kerst ook de gezelligste tijd van de salon. Mensen waren vrolijk en feestelijk. De salon was mooi versierd en de hele dag door speelde er kerstmuziek, maar door de jaren heen veranderde deze ervaring voor mij.
In de maand november en begin december was het rustig in de salon, stilte voor de storm noemde men dat…om je vervolgens in december de benen onder het lijf uit te rennen. Gezelligheid was dan ook ver te zoeken. Mensen waren gestrest, over cadeaus, 1000 gangen menu’s, hoe ze iedereen in één woonkamer wisten te proppen en oh ja we moeten ook nog last minute naar de kapper. Help!
We kennen vast allemaal de grappige memes over kappers die uitgeput op de grond liggen na deze drukste tijd van het jaar. En ja, zo voelde het inderdaad…
Je begrijpt me vast wel, de ‘mooiste tijd’ was vooral vermoeiend voor me.

 

Mijn eerste kerst als zelfstandig ondernemer was ik vastberaden om het anders aan te pakken. Kerst moest weer worden wat het voor mij, als kind, altijd was. Een tijd van rust, dankbaarheid en gezelligheid en niet een tijd van stress, moeten en doodmoe zijn. Ik had me voorgenomen om geen extra dagen, geen extreme uren te werken en om kerstavond de hele dag vrij te hebben. Ik vond het héél spannend, want hoe zouden mijn klanten hierop gaan reageren? Ergens voelde ik me zelfs schuldig, want wat als?

Nu denk ik: wat als de rups zou opgeven voordat zij wist dat ze in een vlinder zou veranderen, maar dat dacht ik toen nog niet…

 

Tot op een dag een klant van mij zei: “Bedenk je goed hoe je het gaat doen met de kerst dit jaar want zo ga je het dan waarschijnlijk de komende dertig jaar doen.” Nog steeds als ik voor een keuze sta die ik eng vind maar die ik wel wil maken denk ik aan dit fijne advies. Bedankt hiervoor.
En zo ging het, ik dacht aan hoe ik het zou willen. Mijn ideale kerst.

 

Ik zou op alledrie de dagen geen wekker willen zetten, lummelen in mijn kerst pyjama, lekker cliché kerstfilms kijken, een heerlijke wandeling maken met onze viervoeter en me de tijd nemen om een mooie kerst te verzorgen voor mijn familie. Ook wilde ik graag de kerst extra speciaal maken voor mijn klanten, een klein presentje, een extra lekkernij en alles behalve een gestreste sfeer hebben in mijn salon zodat ook zij helemaal relaxed de feestdagen kunnen vieren met hun dierbaren.

En zo ging het in mijn eerste jaar. En die onzekerheid en angst over wat als ?
Dat was helemaal nergens voor nodig.

 

Het tweede jaar was een ander verhaal. In 2019 werd besloten dat alle salons moesten sluiten in December. Ondanks dat het zwaar was en hier natuurlijk niemand op zat te wachten zag ik ook dat men zich de rust nam en dat men met de dierbare mensen om hen heen er het beste van probeerde te maken. En daar mag iedereen, hoe je het ook gedaan hebt en met de nodige ups en downs, ontzettend trots op zijn.

De saamhorigheid die ik gezien heb bij de actie: licht voordat het uitgaat was een hart onder de riem.

De support onderling was goud waard. De dankbaarheid en de liefde, het begrip en de steun voor elkaar. Dat is voor mij kerst, dat is de mooiste tijd van het jaar.

 

Dus dit jaar hang ik vol goede moed de lampjes weer op en maak ik lekkernijen klaar, wetende dat ik niet alleen ben. Geniet van deze feestmaand, hoe je deze tijd ook besteden gaat, doe het zoals je zou willen dat het de komende jaren zal gaan.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed