Je haar oplichten, maar je krijgt een warme kleur. Waarom?

Je haar oplichten, maar je krijgt een warme kleur. Waarom?

Je wilt je haar graag lichter laten kleuren, maar elke keer heb je veel warmte in je haren. Ik leg je uit waar dat aan ligt en wat je eventueel kunt doen.

De pigmenten in je haar

In je haar zitten twee soorten pigmenten. Eumelanine bepaalt jouw natuurlijke haarkleur en feomelanine bepaalt je ondertoon.

Bij het oplichten gebruik je een waterperioxide. Hoe hoger de concentratie, hoe groter de oxidatie. Bij de oxidatie krijg je een chemische reactie die de pigmenten in het haar lichter maakt. Nu is het zo dat eumelanine (natuurlijke haarkleur) sneller lichter wordt dan de feomelanine (ondertoon). De ondertoon komt dus tevoorschijn. Vandaar dat je vaak de warmte in het haar te zien krijg bij het oplichten. Je kunt minder warmte krijgen in het haar door een lagere waterperioxide te gebruiken en voor een langere tijd in te laten trekken.

Owjee, nog steeds veel warmte

Ik gebruik zelf toners na het oplichten van het haar. Een toner kan de warme pigmenten neutraliseren die door het oplichten vrijgekomen zijn. Je hebt toners in verschillende tinten. Als het haar te geel is, kun je meer violet pigment toevoegen. Als je haar oranje is, voeg je meer blauw pigment toe. Zo krijg je een natuurlijke haarkleur. Je kunt dus zelf bepalen welke toner je pakt. Je pakt een toner op dezelfde kleurhoogte als het haar of donkerder, anders pakt de toner niet. Als je een askleur wilt hebben, wordt hij altijd iets donkerder. Dus houd er dan rekening mee dat je het haar iets meer oplicht. Het is een demi permanente haarkleuring zonder ammonia. Een toner hecht zich aan de buitenkant van je en het geeft glans. Nu is het wel zo als je je haren wast, de toner steeds vervaagt. Dit heeft te maken met de producten waar jij je haar mee wast en of je haar van goede kwaliteit is. Als je haar droog is, was je de toner er sneller uit. Dan kun je na een paar weken weer terug voor een toner in je haar.

Oei, van zwart haar naar blond

Ik krijg veel vragen over donker haar naar lichter haar. Als je zwart haar hebt en je wilt naar licht blond, zul je meerdere behandelingen moeten ondergaan om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Vaak is dit niet mogelijk omdat er teveel warmte in het haar zit. Bij elke behandeling wordt er gekeken of je haar sterk genoeg is voor de behandeling. Als je teveel zou gaan oplichten of je gaat te snel, breekt je haar af. Houd daar rekening mee.

Liefs,
Brenda

Brenda van Walsum

Brenda van Walsum is Master Color Specialist en zit inmiddels alweer 20 jaar in het kappersvak. Via haar Instagramaccount deelt ze de mooiste creaties.

Meer weten? Check @brenda_haarstyliste

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed