Op Haren & Snaren #20

Op Haren & Snaren #20

In deze column schrijft Walter Postma over zaken uit het dagelijks leven, bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen…

Alles komt weer…

Al zolang de mensheid bestaat zie je de geschiedenis zich herhalen;
Wanneer ik vroeger iets of iemand beoordeelde op, in mijn ogen ouderwetse, kleding, keuze of gedrag zei mijn moeder altijd; “denk er maar om, alles komt weer…”

Opa’s regenjas…

Uiteindelijk kreeg ze altijd gelijk en zo ontstond de opmerking bij iemand met een gedateerde kledingstijl;
“die loopt er net zolang in rond tot het weer in de mode komt”, wat na verloop van tijd ook gebeurde.
Zo kon het gebeuren dat mijn zus in de 80-er jaren een helemaal hippe jas kocht die verdacht veel leek op mijn opa`s oude regenjas.
En kijk nu eens; een neefje zat oude foto`s van mijn zus te bekijken en constateerde dat ze destijds best wel een ‘vette’ kledingstijl had.

Hang naar vroeger…

Zonder te roepen dat “vroeger alles beter was” heb ook ik regelmatig een ‘hang naar vroeger’, zoals dat heet.
Je kent dat wel; muziek luisteren die destijds ‘hot’ was, mijmerend over ‘the good old days’ en dat terwijl ik me nog helemaal niet oud voel.

Toertocht…

Zo`n 2 jaar terug zag ik ze steeds vaker voorbij komen; Brommers !
En dan niet de moderne scooters van nu, neeee , ouderwetse,heerlijk knetterende, mooi gepoetste brommers.
Ik stond met open mond te kijken naar al dat speelgoed uit mijn jeugd, het merendeel waren Zúndapps, precies het merk waar ik vroeger meer aan sleutelde dan op reed.
Al mijn bij elkaar gewerkte geld ging er in zitten omdat mijn scheurijzer mooier en sneller moest, steeds opnieuw.

Gesprekje…

Toen er een keer een groep rijders voor mijn salon stond sprak ik één van hen aan. Het bleek dat de brommers te huur waren voor groepen en ja, veelal uit nostalgie besloot men dan maar eens een dag te gaan toeren.

Geheugen…

Al pratende kwam ik erachter dat er toch wel heel veel van “vroegah” was blijven hangen.
Zo wist ik nog dat de dikte van een kartonnetje van de vloei voor shag exact de maat was die je nodig had om de contactpuntjes te stellen en de truc met sigaretten-as bij een vette bougie kwam ook zo ineens weer boven.

Via Google naar FB…

Mijn interesse was gewekt en ik begon te ‘googlen’wat er allemaal over de brommers te vinden was en wat bleek? Op Facebook zijn hele groepen met liefhebbers van oude brommers en de prijzen liegen er niet om!
De brommer die vroeger voor het mega bedrag van 2250.- gulden ( zo’n € 1050.- ) NIEUW te koop was kreeg je nu niet onder de € 5000.- oftewel; 40 jaar oud en minimaal 5x zoveel waard!

Ouderwets …

Ik moest hier aan denken toen ik recent een discussie op Facebook voorbij zag komen:
Een collega vroeg in een kappers-groep advies over ervaring van anderen met diverse merken permanent vloeistof.
Naast de vele goede adviezen kwam er ook een storm aan negatieve opmerkingen waarbij er één ( jong) iemand Permanent beoordeelde als “Kilo-Utrecht-Tango” om het maar even netjes te zeggen  en dit hopeloos ouderwets vond.
Op de opmerking dat niet om zijn persoonlijke mening maar om ervaring met producten ging reageerde hij met de opmerking dat “het onzin was om de valling van het haar te willen beïnvloeden”.
( Ja joh, als we er zo ook in zouden staan qua haarkleur, stonden we de hele dag te knippen en te föhnen , maar ik zal proberen niet al te bijdehand te doen)

Omvorming…

Bij ons in de salon hebben we het vaak over een “omvorming” omdat dit de lading beter dekt dan een permanent en we merken dat steeds meer klanten een afspraak maken, en waarom ?
Omdat ons team dit nog beheerst !
We krijgen veel jongens die wél krullen willen maar dit bij hun eigen salon, waar veelal jongere kappers rondlopen, niet kunnen krijgen.

Behoefte…

Het blijkt dat we voorzien in een groeiende behoefte en tijdens zo`n behandeling horen we nog wel eens wat.
Zo vertelde een klant ons dat ze voor deze behandeling naar ons doorgestuurd was door haar vaste kapster, want die “ging er niet aan beginnen”.
Een ander vertelde dat zijn barber slechts met moeite kon wikkelen en het chemische proces niet zo goed begreep…

Kerstborrel…

Tijdens de jaarlijkse kerstborrel hadden we het er over dat het opvallend was hoe de groei van omvorming de laatste maanden toe was genomen en dat het nu toch wel goed uitkwam dat dit onderdeel bij ons nog gewoon in de opleiding zit;
Een leerling moet van ons een fors aantal oefenkoppen indraaien en , net zoals het ouderwetse slagleggen, moet dit strak gebeuren binnen een redelijke tijd.
Waarom ? KAMVAARDIGHEID !

Basis…

Door dergelijke “ouderwetse” technieken in ere te houden leer je het haar controleren en kun je altijd terugvallen op een degelijke basis.
Uiteindelijk zou de huidige techniek voor elektrische auto`s er ook niet gekomen zijn wanneer niemand het tandwiel uitgevonden had…

Alles komt weer …

Zoals de brommers van toen nu in waarde gestegen zijn, zo is ook de “oude” kennis die we hebben ineens meer waard geworden.
Enne…wat die brommers betreft hoop ik dat ik ooit de financiën zal hebben om er weer eens één te kopen,
gelukkig kan ik hem dan grotendeels zelf onderhouden; Ik heb een redelijke basis….

…Wat vandaag “uit” is kan morgen zomaar weer “in” zijn, wees voorbereid….

Walter Postma

Walter Postma is Kapper en Haarwerk-leverancier bij KapsalonRosa.nl, en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland. Als hobby schrijft deze ondernemer (song)teksten voor Lyricle.nl.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed