Onder de droogkap: Heleen van SAUCHA kapper

Onder de droogkap: Heleen van SAUCHA kapper

Onder de droogkap. Het moment om even een gesprek aan te knopen, rustig te lezen in je favoriete tijdschrift of op je telefoon de laatste nieuwtjes te lezen. Voor ons een mooi moment om een kapperszaak uit te lichten in ‘Onder de droogkap’. Vandaag is Heleen aan de beurt van SAUCHA Kapper!

Heleen, kun je iets kort vertellen over je kapperszaak?
“Ik ben de pionier achter SAUCHA, een professionele natuurlijke kapper in Nijmegen centrum. De term “Saucha शौच” is afkomstig uit de Yoga filosofie en betekent ‘zuiver’. Vanuit mijn lange ervaring met yoga vond ik deze naam dan ook bijzonder geschikt voor een natuurkapper in Nijmegen. 

Ik zoek klanten die nog een beetje tussen chemie en plantaardig kleuren zitten. Mensen die nog wat huiverig zijn voor plantaardig kleuren, maar wie wel al bewust proberen te leven. Daarom werk ik (nog) met Elumen en met pure plantaardige pigmenten. Elumen is de enigste synthetische haarkleuring die zonder waterstofperoxide werkt, maar wel grijsdekking geeft. En alle Ince heeft waar ik als Greensalon mee mag werken. Ik noem het ‘nieuwe generatie haarkleuringen’. Mensen die een allergie hebben voor klassieke haarverf kunnen hier hun haren mee kleuren of natuurlijk met de plantaardige haarkleuringen, die ik bestel wederom vanuit Zweden.”

Hoe lang ben je al bezig met SAUCHA?

“Ik ben vorig jaar mei 2019 opnieuw gestart, daarvoor ben ik enkele jaren uit het kappersvak geweest. Totaal overwerkt, maar hierdoor heb ik veel geleerd van mijn fouten. In 2015 ben ik begonnen met het merk John masters aan kappers te verkopen, een biologisch merk uit Amerika, maar helaas was het daar nog te vroeg voor. Nu zie ik echt een nieuwe markt opkomen in de duurzame kappersbranche. 

En ik wilde eigenlijk al lang een eigen kapperszaak, maar wilde wel anders zijn dan de rest! Het is belangrijk om te kijken naar jezelf, wat vind ik nu het leukste om te doen als kapper. Ik vind het erg leuk om dus ingrediënten te analyseren en kijken wat het doet met iedereen. Dus vandaar dat ik me ben gaan specialiseren in plantaardige haarkleuringen en precies weet welke Ince in shampoo’s thuishoren en welke schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Ik heb een cursus in Kopenhagen gevolgd bij Greennsalon bij Johan Galster (een chemicus) die onafhankelijk is. Hierdoor weet ik onder andere alle in en outs van de Ince en haarverven en haarproducten. Zijn motto is ‘beat the worst first’!”

Waar kunnen we je zaak vinden en waar wil je naartoe groeien?

“Ik werk in het centrum van Nijmegen en huur een stoel bij Eef van kappers voor jou. Ik vind het stoelhuur concept super, ik kan het iedereen aanbevelen. Uiteindelijk wil ik wel graag mijn eigen salon helemaal duurzaam, groen, ecofriendly, van muurverf tot waterbesparend en biologische koffie. Het totale duurzame plaatje! Ik wil een clean air salon worden. Dus kappers die vanwege gezondheidsklachten hebben moeten stoppen, is er weer een kans om te starten als kapper. Win-win dus!”

Wat voor behandelingen bied je aan in je zaak? 

“Ik bied alle soorten behandelingen aan net zoals in een ‘gewone salon’, maar mijn specialisatie is wel het plantaardig kleuren met pure pigmenten uit de natuur. En ben ik een allergievrije kapperszaak. Mijn producten die ik verkoop hebben ook een allergievrije lijn. Ik werk met het zweedse merk Brunsproducts, Elumen en pure plantaardige pigmenten. Ik ben de enige in Nederland die werkt met pure plantaardige pigment kleuren.”

Wat vind je het allerleukste aan je werk?
“Het leuke aan mijn werk vind ik om andere kappers, maar ook klanten, bewust te maken om in een schonere, groenere, kapperswereld te gaan werken. Wat beter is voor de kapper, de klant, EN voor de wereld!”

Waar ben je het meest trots op? 

“Dat ik toch maar weer helemaal opnieuw ben begonnen met het kappersvak en dat ik het nu over een hele andere boeg gooi. En dat ik hard aan het groeien ben. Als je maar positief bent, en buiten de hokjes kunt denken dan kan er heel veel.”

Wat staat er nog op je wensenlijstje? 

“Poeh dat is veel, zelfontwikkeling staat bovenaan. Het afgelopen jaar ben ik geslaagd in Denenmarken en mag ik me gecertificeerd Green salon noemen. Ik ben samen met Hej klippa de enige in Nederland. Het doel van de Greensalon cursus is dat we ons richten we op betere kennis over de chemische achtergrond en het begrijpen van de criteria van Greensalon. Verder begeleiden we klanten en de kappers. En gaan we graag de dialoog aan met de kappers. Green salon is niet het antwoord op alle milieuproblemen, maar al kapper maak je wel deel uit van de oplossing. Greensalon legt de focus op chemicaliën die gerelateerd zijn aan gezondheid en milieu. Als er mensen interesse hebben in plantaardige trainingen call me!”

SAUCHA kapper

Wat zou je graag nog willen aanschaffen voor je bedrijf of welke opleiding zou je graag nog willen doen? 

“Een coaching opleiding en een opleiding orthomoleculaire studie. Op dit moment ben ik een plan training van @structuurjunkie aan het volgen en volg ik online een combicursus ‘Creëer je eigen succes’ van Femke Hogema. En word ik gecoacht door Berti Salden van Jump management voor kappers.”

Wie vind jij zelf inspirerend in de industrie en volg je dan ook op de voet? 

“In de kappersindustrie volg ik aardig wat mensen, omdat ik vind dat je van iedereen wel wat kunt leren. Ik volg een Zweedse kapper, Maria van @greenheadsstockholm, bij haar volg ik plantaardige haarkleuring trainingen. Ze werkt met pure pigmenten, oplichtende klei en met algen.😱Ik volg @Brunsproducts, twee Zweedse kappers die dit merk hebben opgezet. Ik verkoop dit product in mijn kapperszaak. Ik volg @zenzorganic uit Denemarken. Ook volg ik @sustainablehairdresser uit Australië. Fantastisch. daar kunnen wij nog wel veel van leren op het gebied van duurzaamheid! Behind the chair, volg ik. Bert visser, ach zo ontzettend veel! Eef Kruissen, Richard Koffijberg, Wolfgang Peppmeier natuurlijk en het team van JUMP  management voor kappers. Last but not least.”

Wil jij ook meedoen aan de maandelijkse rubriek ‘Onder de droogkap’? Stuur een e-mail naar contact@tophair.nl en wij nemen contact met je op!

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed