Wat jouw haar echt nodig heeft!

Wat jouw haar echt nodig heeft!

Veel voorkomende klachten van onze bezoekers zijn een droge hoofdhuid, last van jeuk, ophoping van talg en droog en beschadigd haar. Om een goed beeld te krijgen van het haar en de haarfollikels voeren wij een haaranalyse uit. Tijdens de haaranalyse gaan we in gesprek om meer te weten te komen over de de haarverzorging en de manier van styling. Opvallend is dat er vaak olie of vet wordt gebruikt, zeker als het gaat om de bezoekers met fijngekruld haar, wat in de volksmond ook kroeshaar wordt genoemd. Vanwege de vaak negatieve lading wordt door ons het woord kroeshaar vermeden en vervangen door fijne krul.

Bij het gebruik van olie of vet, zal het haar in eerste instantie mooi glanzen, maar na verloop van tijd wordt het haar dof en droog. En in deze tijd van het jaar, wanneer het buiten koud en vaak regenachtig is en binnen de verwarming op 20+ graden staat, wordt het haar er niet mooier op en de conditie niet beter.

Wist je trouwens dat de luchtvochtigheidsgraad in Europa in relatie tot de meest gangbare haarverzorgings- stylingproducten die hier te koop zijn een grote rol spelen bij dit type haarproblemen? Hoe dat zit, leg ik hieronder uit. 

Het Europese klimaat
Bij steil haar en haar met een slag worden over het algemeen weinig tot geen producten gebruikt. Bij haar met een krul is het wel raadzaam. In dit deel wordt specifiek de verzorging van de krul en fijne krul bedoeld. Krullend en fijn gekruld haar houdt van vocht, niet van vet, met name als je niet in een tropisch of warm land verblijft. Beide haartypen hebben daarom ook vocht nodig. Zeker in landen met bijvoorbeeld een Europees klimaat, waar de luchtvochtigheidsgraad niet hoog genoeg is.
In warme of tropische landen staan de haarfollikels open en kunnen zo dagelijks vet/olie absorberen. Daarom werken in landen met een (sub)tropisch klimaat oliën zoals argan, amandel, tea tree, olijf, rozemarijn en lavendel wél. De hier genoemde oliën stollen niet en zijn lichter van gewicht. Kokosolie, castorolie en butters, die veel mensen met krullend en fijngekruld haar gebruiken, zijn daarentegen zwaar en stollen wel. De natuurlijke staat van kokosolie of sheabutter is een gestolde substantie. Het Europese klimaat waar de luchtvochtigheid lager is dan warme of tropische landen zullen ervoor zorgen dat deze vetten op je hoofd minimaal opgenomen zullen worden, waardoor een laag vet op je hoofdhuid blijft zitten.

Verzorgingsproducten
Wordt jouw haar vooral blootgesteld aan het klimaat in Europa, bied het dan te allen tijde een voedende vocht in plaats van vet. Hydratatie is de oplossing voor gezonde krullen! Echter wanneer je denkt dat kraanwater voedende vocht is, kom je bedrogen uit. Kraanwater bevat namelijk kalk en andere chemicaliën. Tip: Gebruik gefilterd water of rozenwater en breng daarna de leave in conditioner aan, bijvoorbeeld die van John Masters Organics.
Bij chemisch behandeld haar is vocht ook belangrijk om haarbreuk en haaruitval te voorkomen. Door het haar chemisch te behandelen wordt de elasticiteit uit het haar gehaald, waardoor het makkelijker kan breken. Kies daarom voor een goede passende shampoo en conditioner zonder chemicaliën. Let hierbij vooral op dat het ingrediënten bevat zoals bijvoorbeeld argan-, amandel-, tea tree-, olijf- of baobabolie. Deze oliën houden vocht vast en brengen de elasticiteit in het haar terug. 

Nog een tip bij chemisch behandeld haar: Geef het 1x per maand een oliebehandeling.  

Breng de olie aan, laat het 30 min intrekken onder folie of kapje. Was het uit met de conditioner. Op deze manier krijgt het haar een coating/sealing, wat heel prettig is in koude tijden.

Wil je meer tips of een behandeling in onze salon? Boek dan een afspraak of hou onze socials in de gaten voor een onze workshops of masterclasses. 

www.thenaturalhairdoctor.com

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed