Ik ben 5 jaar geleden begonnen met de verschillende soorten balayage technieken. Mijn eerste training deed ik in Nederland. Na mijn training dacht ik dat ik het kon. Ik hielp mijn eerste klant en het was mislukt. De klant liep weg met een hele rand in haar haren, totaal geen overloop! Maar hoe kan dat nou? Ik had toch echt een training gedaan en ik verfde het haar zoals ik het had geleerd…
Toen ben ik me meer gaan verdiepen in hoe andere haarstylisten het deden. Ik volgde vooral buitenlandse haarstylisten zoals Bixie Colour, Masters of balayage, Dvcolour en nog meer. Ik ging op details letten en ik wilde er goed in zijn. Bij elke balayage die ik gezet heb, wilde ik verbetering zien. Doordat je doorzet, kom je verder! Ik ben naar meerdere grote namen geweest om trainingen te krijgen uit het buitenland en nu heb ik mijn eigen draai eraan gegeven. Doordat je zoveel kennis heb gekregen, kun jezelf bepalen hoe je balayage eruit ziet. Ik hou van de creativiteit! Hieronder deel ik met je de verschillende soorten technieken.
Balayage
Balayage is een Frans woord voor “vegen”. Deze kleurtechniek wordt met vegen in het haar aangebracht. De bedoeling is dat er een subtiele overloop is tussen de aanzet en de punten. De kleurverloop van donkerder bij de aanzet naar een lichtere kleur in de punten. Deze techniek geeft minder uitgroei en je kunt als haarstylist zelf bepalen waar je begint met vegen voor een natuurlijk effect. Ga wel naar iemand die gespecialiseerd erin is, want je krijgt snel vlekken in het haar.
Balayage Dimension
Met een balayage dimension creëer je contrast in je haar. Met deze kleurtechniek zet je vegen in het haar zoals bij een normale balayage, alleen je gebruikt daarbij ook andere tinten om diepte te creëren in het haar. Ik gebruik deze kleurtechniek vaak bij klanten die al vaker gekleurd zijn geweest. De klant komt met een uitgroei en de punten hebben een kleur en om het levendiger te maken, gebruik ik deze techniek.
Balayage met highlights
Deze kleurtechniek is een balayage met extra lichtere plukken door het haar heen. Vaak gebruik ik deze techniek als iemand donker haar heeft. Dan vind ik een “gewone” balayage net iets te weinig doen en door net even wat meer lichtere plukken eraan toe te voegen, heb je een frisser effect.
Natte Balayage
Deze balayage zegt het eigenlijk al, ik zet deze kleurtechniek in nat haar op. Vaak doe ik deze techniek als iemand al een balayage heeft en net even wat frisser wilt hebben.
Balayage met Face framing & Money piece
Deze kleurtechniek is een balayage met aan de contouren Teasylights – Highlights waardoor het haar lichter in je gezicht valt. Een face framing kun je ook subtiel doen, waardoor het frisser staat in je gezicht.
Balayage & foilyage
Deze kleurtechniek is een balayage die met folie wordt ingezet of een combinatie ervan. Je kunt daardoor het haar net iets lichter laten worden door het in de folie te zetten.
Balayage Backcombing
Deze kleurtechniek is een balayage met touperen. Door het haar te touperen, creëer je een andere overloop.
Je kunt zoveel kanten op met een balayage en het is heel leuk om te doen! Wat is jouw favoriete balayage techniek? Ik ben benieuwd!
Liefs,
Brenda
Brenda van Walsum is Master Color Specialist en zit inmiddels alweer 20 jaar in het kappersvak. Via haar Instagramaccount deelt ze de mooiste creaties.
Meer weten? Check @brenda_haarstyliste