Russische Oorlog brengt topbarbiers samen

Russische Oorlog brengt topbarbiers samen

Door onverwachtse omstandigheden is meesterbarbier Anastasiya Karpenko, 4-malig nationaal kampioen “barbieren” uit Oekraïne, begin dit jaar moeten vluchten uit Karchov nadat Rusland haar eigen opleidingscentrum en werkplaats had verwoest. Ze is zo’n 4 maanden geleden in België terechtgekomen met haar gezin en verblijft nu in Haacht.

Anastasiya was reeds enkele jaren een gevestigde waarde in de barbierswereld, waarin sociale media een belangrijke rol speelt en haar carrière internationaal allure gaf. Met haar moderne toets op een anders toch wel strenge traditie gerichte stiel viel ze sterk op en won ze uiteindelijk maar liefst 4 maal het kampioenschap barbieren in eigen land! Hierdoor trok ze al enkele jaren geleden de aandacht van Jordy Luyten, die in eigen land een Barbershop uitbaat in Wilsele-Putkapel. Naast het verzorgen van zijn cliënteel, geeft Jordy net zoals Anastasiya ook opleidingen als meesterbarbier aan collega’s en leerlingen die zich willen scholen in het terug heroplevende beroep van barbieren, waarin vooral ingezet wordt op verzorging, beleving en wellness voor de moderne man. Barbieren, een stiel die 10 jaar geleden nog verloren gewaand was, maakt nu een sterke comeback met een steeds groter wordend trouw- en dankbaar publiek.

Er zijn op dit moment nog maar weinig ervaren traditionele barbiers in België, waardoor de komst van Anastasiya als een godsgeschenk mag beschouwd worden. Haar recente ervaring met de oorlog in haar geboorteland mag dan nog wel emotioneel wat moeilijk liggen, toch blijft ze niet bij de pakken zitten. Zo nam ze op eigen initiatief contact op met Jordy, in eerste instantie om elkaar als bewonderaars eens te ontmoeten, maar al snel werd het duidelijk dat er ook een professionele samenwerking mogelijk was.

Het was per toeval dat Anastasiya via sociale media ontdekte dat Jordy bij haar in de buurt woonde.

Anastasiya is enthousiast begonnen aan haar inburgering en ze oefent graag haar Nederlands bij haar eerste nieuwsgierige Belgische klanten in Jordy’s Barbershop. Ze wordt hiervoor begeleid door een taalcoach en de VDAB. In de voormiddag volgt ze Nederlandse les, in de namiddag werkt ze in de Barbershop onder toezicht van Jordy.

Ze is heel blij dat ze haar talent verder kan ontwikkelen in België en komt helemaal tot rust in de zaak van Jordy, dat dit jaar nog uitgeroepen is als ‘Barbersalon van het jaar 2020-2021’ door het prestigieuze Tribute magazine. Jordy is bekend op instagram als @jordys.barbershop.be

Naast dat ze bij Jordy een kans gevonden heeft om haar leven en carrière terug op te bouwen, heeft barbieren voor haar ook een therapeutisch effect. Ze hoopt dat Oekraïne zo snel mogelijk een overwinning bereikt want ze is heel begaan met het lot van haar landgenoten. Anastasiya is bekend op instagram als @karpenko_barbergirl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed