Onverminderde groei aantal kapsalons

Onverminderde groei aantal kapsalons

04-01-2023 Uit het Marketingrapport Kappersbranche 2023 van marktdata.nl blijkt dat het aantal bedrijfsvestigingen van kappers de afgelopen paar jaar onverminderd is gegroeid. Van de nu bestaande kapsalons is 63% in de afgelopen dertien jaar opgericht. Het aandeel van kapsalons met slechts één werkzame persoon is toegenomen tot 79%. De groei wordt voornamelijk veroorzaakt door de sterke toename van het aantal zzp-ers. De zuidelijke provincies tellen relatief veel kapsalons.

Aantal kapperszaken in Nederland

Momenteel staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 32.671 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit “kapper” ingeschreven (SBI-code 96021), waarvan 31.449 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging. Van alle ingeschreven kapperszaken zijn er 27.617 economisch actief. Economisch actief betekent dat er in deze ondernemingen ten minste 15 uur per week wordt gewerkt en daarmee deelneemt aan
het economisch verkeer. In bovenstaande telling zijn bedrijven met de betreffende SBI-code als nevenactiviteit niet meegenomen. Ruim 3.000 bedrijven staan met de SBI-code 96021 (kapper) als nevenactiviteit geregistreerd.

Sterke groei

Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Over de afgelopen vijf jaar laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een toename zien. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “kapper” is de afgelopen vijf jaar met 19,8 procent toegenomen van 25.140 in het jaar 2017 tot 30.110 in het jaar 2022. Ook in het lopende jaar 2022 (ten tijde van het onderzoek) is er vooralsnog sprake van een verdere toename van het aantal bedrijven.
Het aantal vestigingen is in dezelfde periode toegenomen met 19,2 procent, van 26.320 in het jaar 2017 tot 31.370 in het jaar 2022. Ieder jaar is het aantal bedrijven en vestigingen in de kappersbranche toegenomen. In de afgelopen tien jaar schommelt de jaarlijkse toename tussen de 2 en 5 procent.

 

Meer zzp-ers

Het aandeel van bedrijven in de categorie van 1 werkzame persoon is de afgelopen jaren gestegen van 66 procent in het jaar 2007 tot 79 procent in het eerste kwartaal van 2022. De sterke groei van het aantal kapperszaken wordt met name veroorzaakt door toetreding van zzp-ers.

63% van de kapsalons is in de afgelopen dertien jaar gestart

15 Procent van de kappersvestigingen is vóór het jaar 2000 opgericht. 63 Procent van de vestigingen is in het jaar 2010 of recenter opgericht.

Zuidelijke provincies tellen relatief veel kapsalons

De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben een relatief groot aantal kapperszaken in verhouding tot het inwoneraantal van deze zuidelijke provincies. De provincie Utrecht telt met 668 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per kapperszaak. In Limburg is het aantal inwoners per kapperszaak (439) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 535 inwoners per kapperszaak.

Nevenactiviteiten

Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van kappers in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie schoonheidsverzorging, pedicures en manicures. 9,9 Procent van de kappers heeft als nevenactiviteit activiteiten op dit gebied. Daarnaast komen nevenactiviteiten op
het gebied van een winkel of webshop regelmatig voor. Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 96021 (kapper) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 3.034 ondernemingen die een kapperszaak als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die kapper als nevenactiviteit hebben betreft het in ruim de helft van de gevallen bedrijven in de categorie schoonheidsverzorging, pedicures en manicures.

Leveranciers van kappersbenodigdheden

Het gemiddelde aantal regelmatige leveranciers van kappersbenodigdheden op jaarbasis dat een kapsalon heeft bedraagt 3,4. De mediaan (middelste waarneming) betreft 3 leveranciers. Het afgelopen jaar verruilden de kappers circa 10 procent van hun leveranciers en trokken daarmee ook ruim 10 procent nieuwe regelmatige leveranciers aan. Hiermee is de leveranciersdynamiek in de kappersbranche toegenomen. Het Marketingrapport Kappersbranche 2023 toont ranglijsten van de top-50 van belangrijkste regelmatige leveranciers per onderzoeksjaar. Daarnaast treft men in de rapportage onder meer ranglijsten van leveranciers van werkplekuitrusting, kassasystemen en online afsprakenplanners.

 

Over het Marketingrapport Kappersbranche 2023

Het Marketingrapport Kappersbranche 2023 biedt een actueel en compleet overzicht van de branchestructuur, het inkoopgedrag, de leveranciers en hun marktpositie, het mediagebruik en de ontwikkelingen in de kappersbranche in Nederland.

De branchestructuur en het oriëntatie- en inkoopgedrag van kappers is helder in beeld gebracht. Voor producent, groothandel en branche gerelateerde organisaties is het van essentieel belang om de doelgroep succesvol te kunnen benaderen. Het onderzoeksrapport is de ideale blauwdruk voor het marketingbeleid van toeleveranciers en branche gerelateerde organisaties.

De branchestructuur en financiële kengetallen zijn helder in beeld gebracht. De data-analyse en het onderzoek zijn uitgevoerd onder bedrijven die in het Handelsregister staan ingeschreven onder de SBI-code 96021 (kapper). Daarnaast zijn cijfers van onder meer het CBS verwerkt in de rapportage. Het onderzoeksrapport telt 61 pagina’s op A4-formaat en is in kleurendruk en Nederlandstalig uitgevoerd.

Vormen kappers uw doelgroep of bent u op een andere wijze gerelateerd aan de kappersbranche dan is het onderzoeksrapport een absolute aanrader.

 

Meer informatie: www.marktdata.nl 

https://www.marktdata.nl/rapporten/Marketingrapport-Kappersbranche-2023

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed