Een uitgebreide woordenlijst over haaruitval

Een uitgebreide woordenlijst over haaruitval

Beste collega,

Zoals jullie wellicht weten zijn er 3 soorten haaruitval.

  1. Erfelijke haaruitval, de meest voorkomende vorm
  2. Zelf veroorzaakte haaruitval zoals bij tractie alopecia en Trichotillomania.
  3. Haaruitval door een haarziekte.

Om je klanten te helpen bij hun vragen heb ik hier een uitgebreide woordenlijst bijgesloten. Mijn advies is om die lijst uit te printen en in de salon te bewaren. Wijs ook je medewerkers erop zodat ook zij beslagen ten ijs komen bij vragen van klanten. 

Gegroet,
Hans J. Diks

Hans J. Diks

Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.

Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl

 

 

Haaruitval: Woordenlijst

Aldactone: merknaam voor spironolacton, een voorgeschreven medicijn tegen hoge bloeddruk dat ook wordt voorgeschreven om haarverlies bij vrouwen te behandelen.

Alopecia: Haaruitval als gevolg van ziekte, functiestoornis of erfelijke aanleg. De medische term voor haaruitval.

Alopecia Areata: een ziekte die plotselinge gladde, ronde plekken van haarverlies veroorzaakt. Er wordt gedacht dat het wordt veroorzaakt doordat het lichaam antistoffen vormt tegen sommige haarzakjes. Het kan het gevolg zijn van factoren als stress en genetica.

Alopecia Totalis: Een aandoening die resulteert in geen haar op de hoofdhuid. Het kan beginnen als Alopecia areata of een andere oorzaak.

Alopecia Universalis: een aandoening die resulteert in geen haar op enig deel van het lichaam; dit omvat wimpers, wenkbrauwen en hoofdhaar. Het kan zich ontwikkelen als alopecia areata of het gevolg zijn van een andere oorzaak.

Aminozuren: De bouwstenen van eiwitten. Een tekort aan aminozuren kan de haargroei negatief beïnvloeden.

Amortisatie: het proces waarbij het ene enzym in het andere wordt omgezet, zoals testosteron in dihydrotestosteron.

Anagen: De groeifase van het haar, die gewoonlijk tussen de twee en zes jaar duurt.

Anagen Effluvium: Haarverlies dat zich in de anagene of groeifase zou bevinden. Dit is het type haarverlies dat wordt geassocieerd met chemotherapie of bestraling.

Androgeen: algemene term die verwijst naar een mannelijk hormoon. Het belangrijkste androgeen is testosteron.

Alopecia androgenetica: Haarverlies als gevolg van een genetische aanleg voor effecten van dihydrotestosteron (DHT) op de haarzakjes. Ook wel vrouwelijke patroonkaalheid en mannelijke patroonkaalheid, erfelijke alopecia en gewone kaalheid genoemd.

Anterieur: voorkant

Antiandrogeen: een middel dat de werking van androgenen blokkeert door hun hechting aan receptorcellen te voorkomen, hun metabolisme te verstoren of hun productie in het lichaam te verminderen.

Aromatase: een enzym (eigenlijk een enzymcomplex) dat betrokken is bij de productie van oestrogeen en werkt door de omzetting van testosteron (een androgeen) in estradiol (een oestrogeen) te katalyseren. Aromatase bevindt zich in oestrogeenproducerende cellen in de bijnieren, eierstokken, placenta, testikels, vetweefsel (vetweefsel) en hersenen.

Autograft: Een transplantaat dat uit uw eigen lichaam wordt genomen. Azelaïnezuur: Azelaïnezuur (zoals Retin-A) wordt vaker gebruikt bij de behandeling van acne en andere huidaandoeningen. Het remt de activiteit van het enzym 5 alfa-reductase, dat betrokken is bij de omzetting van testosteron in DHT.

Biopsie: stukje weefsel uitgesneden voor microscopisch onderzoek

Bonding: een term die wordt gebruikt om de eenvoudige handeling van het lijmen van een haarstukje op de hoofdhuid te beschrijven.

Catageen: het intermitterende stadium tussen de groeifase (anagene) en rustfase (telogeen) van de haargroeicyclus.

Chemotherapie: Chemische behandeling, meestal van kankers, met behulp van medicijnen met een hoge mate van toxiciteit, die vaak tijdelijke alopecia veroorzaken.

Clubhaar: Een haar dat niet meer groeit of zich niet meer in de anagene fase bevindt. Het is met zijn “knotsachtige” wortel aan de huid verankerd, maar zal uiteindelijk naar buiten worden geduwd en vervangen door een groeiend haar.

Cobblestones: “Pluggen” die niet gelijk met de huid zijn genezen en daarom de hoofdhuid klonterig hebben achtergelaten. “Pluggen” genezen zelden gelijk met de huid. Cobblestones komt voor in bijna alle “plug” procedures.

Cortex: De laag van de haarschacht die de medulla omringt en is gevuld met keratinevezels. Het belangrijkste structurele deel van de haarvezel dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van zijn grootte en sterkte.

Cuticula: Het buitenoppervlak van het haar, bestaande uit overlappende schubben gemaakt van kleurloos keratine-eiwit. Het geeft het haar glans en glans en geeft ook een deel van zijn kracht.

Dermale papilla: De dermale papilla bevindt zich aan de basis van de haarzakjes. De dermale papilla bevat zenuwen en bloedvaten, die glucose leveren voor energie en aminozuren om keratine te maken. Deze structuur is uiterst belangrijk bij het reguleren van de haargroei, omdat het receptoren heeft voor zowel androgenen als haarbevorderende middelen.

Dermis: een van de twee cellagen die de huid vormen. Het is met name de binnenste laag.

Diazoxide: een medicijn dat de bloedvaten verwijdt door kaliumkanalen te openen en ook de haargroei bevordert.

Dihydrotestosteron (DHT): mannelijk hormoon waarvan wordt aangenomen dat het de belangrijkste oorzaak is voor de miniaturisering van de haarzakjes en voor haaruitval. DHT wordt gevormd wanneer het mannelijke hormoon testosteron interageert met het enzym 5-alpha-reductase.

Donorplaats: Gebied waar tijdens een haartransplantatie stukjes haardragende huid worden weggenomen.

Dubbelblind onderzoek: een wetenschappelijk onderzoek waarbij noch de proefpersonen, noch de onderzoekers weten wie specifiek het onderzochte geneesmiddel krijgt.

Dutasteride: een 5-alfa-reductaseremmer van GlaxoSmithKline. Dutasteride remt zowel type I als type II 5-alpha-reductase.

Epidermis: de buitenste beschermende, niet-vasculaire laag van de huid

Female pattern boldness (FPB): Progressief dunner worden van haar over het hele hoofd veroorzaakt door genen, leeftijd en hormonen. Het ontwikkelt zich meestal in een veel langzamer tempo dan mannelijke kaalheid.

 

5-Alpha-Reductase: de chemische stof die verantwoordelijk is voor het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron.

5-alpha-reductaseremmers: voorkomen dat het lichaam testosteron omzet in dihydrotestosteron door de werking van het enzym 5-alpha-reductase te blokkeren.

Finasteride: de generieke naam van het merkgeneesmiddel Proscar. Proscar wordt vervaardigd door Merck en is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Finasteride-tabletten van 1 mg zijn op de markt gebracht onder de merknaam Propecia als een behandeling voor haaruitval. Het is een antiandrogeen dat de vorming van dihydrotestosteron blokkeert door het enzym 5-alpha-reductase te remmen.

Flap: Een type haarvervangende operatie waarbij een stuk haardragende hoofdhuid aan drie of vier zijden wordt afgesneden en op kale delen van de hoofdhuid wordt getransplanteerd. Follikel: Een zakachtige structuur net onder het oppervlak van je hoofdhuid. Het is het omhulsel waarbinnen het haar groeit.

Folliculaire eenheid: natuurlijke groepen haar die als een groep in de hoofdhuid samengroeien en dezelfde bloedtoevoer delen.

Follicular Unit Extraction (FUE): Aanpassing van de standaard folliculaire unit-transplantatie waarbij folliculaire units afzonderlijk uit het donorgebied worden verwijderd.

Follicular Unit Transplantation: Een geavanceerde vorm van haartransplantatie waarbij de chirurg haar oogst in natuurlijk voorkomende folliculaire eenheden en ze ent op kalende delen van de hoofdhuid.

Vrije flap: een chirurgische ingreep waarbij een brede strook hoofdhuid vanaf de zijkant/achterkant van het hoofd wordt weggesneden en vervolgens wordt overgebracht naar het voorste deel van de hoofdhuid om een ​​haarlijn te vormen.

Frontale Alopecia: Haaruitval aan de voorkant van het hoofd.

Gentherapie: een behandelmethode waarbij de genetische samenstelling van een persoon wordt gemanipuleerd. Het probeert het defecte gen te repareren dat de ziekte veroorzaakt.

Genetisch: met betrekking tot genen of een van hun effecten. Een gen is het kleinste fysieke stukje erfelijkheid. Het bepaalt welke eigenschappen we aan onze kinderen doorgeven en welke we van onze biologische ouders hebben gekregen.

Enten: een verscheidenheid aan procedures die de verwijdering van de haardragende hoofdhuid vanaf de achterkant van het hoofd naar een ontvangende plaats beschrijven. De meest gebruikte soorten transplantaten zijn spleettransplantaten, microtransplantaten en minitransplantaten (allemaal verouderd). Enten: getransplanteerd haar.

Gynaecomastie: overmatige ontwikkeling van de mannelijke borsten.

Haarlift: Chirurgische procedure die wordt gebruikt om grote delen van de kale hoofdhuid te verwijderen door de gehele haardragende hoofdhuid op te tillen en naar voren te bewegen.

Haarklonen: Momenteel niet beschikbaar, maar door haar te klonen kunt u een onbeperkt aantal donorhaar krijgen voor een haartransplantatie.

Haarintegratie: zie haarweven.

Haarintensivering: zie haar weven.

Haarmatrix: Gebied waar het haar en de structuren waaruit het bestaat (cortex, cuticula en medulla) worden gemaakt.

Haarvermenigvuldiging: Momenteel niet beschikbaar; dezelfde theorie als het klonen van haar. Individuele haarlokken zullen worden vermenigvuldigd of gedupliceerd om meer beschikbaar donorgebied voor transplantatie te creëren.

Haarschacht: Filament (haar) dat uit de opperhuid steekt en bescherming en warmte biedt.

Haarweven: een proces waarbij een haarstukje (synthetisch of mensenhaar) wordt vastgemaakt aan bestaand haar op de hoofdhuid door middel van vlechten of een ander verwevingsproces.

Hamilton-schaal: methode die wordt gebruikt om haarverlies te beoordelen. Zie ook Norwood-schaal.

Hirsutisme: overmatige haargroei met een normale of abnormale verdeling.

Hormonaal: Heeft betrekking op hormonen. Hormonen zijn chemische boodschappers die gewoonlijk door de bloedbaan worden vervoerd. Ze oefenen hun effecten uit op specifieke doelorganen.

Hypertrichose: overmatige haargroei over het hele lichaam.

Hypothyreoïdie: tekort aan schildklierhormoon dat normaal gesproken wordt gemaakt door de schildklier, die zich aan de voorkant van de nek bevindt. Hypothyreoïdie kan leiden tot haaruitval.

Ontsteking: met betrekking tot ontsteking. Ontsteking is het proces waarbij het lichaam reageert op letsel of abnormale stimulerende middelen.

Infundibulum: het bovenste of hoogste deel van de haarzakjes.

Tussenharen: Haren die zich in een groeifase bevinden tussen vellushaar (baby of onvolwassen) haar, zoals op je gezicht, en volwassen haargroeifase zoals het haar op de hoofdhuid.

Juri Flap: Chirurgische procedure waarbij een groot deel van de haardragende hoofdhuid vanaf de zijkant van de hoofdhuid wordt weggenomen en 180 graden naar voren wordt gedraaid, waardoor een haarlijn wordt gevormd. Vernoemd naar Dr. Juri.

Keratine: Een taai, vezelig, onoplosbaar eiwit dat haar en vingernagels vormt.

Ketoconazol: een antischimmelmiddel met anti-androgenetische eigenschappen. Actief ingrediënt in de shampoo Nizoral.

Lanugo-haar: het donzige haar op het lichaam van de foetus en pasgeboren baby. Lijkt op vellushaar, zacht en ongepigmenteerd.

Lineair transplantaat: een rij haar en huid die op kale plekken wordt getransplanteerd (verouderde procedure).

Mannelijke kaalheid (MPB): het meest voorkomende type haarverlies; veroorzaakt door hormonen, genen en leeftijd, is het meestal progressief van aard. Het beïnvloedt het centrale en frontale gebied van de hoofdhuid en resulteert vaak in een uitgesproken U-vormige configuratie.

Medulla: Een centrale zone van cellen die alleen aanwezig is in grote, dikke haren.

Melanine: Pigmentkorrels in de keratinevezels van de haarschacht die de haarkleur bepalen. Ze nemen gewoonlijk af met de leeftijd, wat resulteert in grijs of wit haar.

Melanocyt: Een gespecialiseerde cel met pigment (melanine), dat de haarkleur bepaalt.

Menopauze: de permanente stopzetting van de menstruatie en oestrogeensecretie uit de eierstokken van een vrouw.

Micrograft: Een zeer kleine haartransplantaat bestaande uit een of twee haren.

Middellijn: regio richting het midden van de hoofdhuid.

Miniaturisatie: het destructieve proces waarbij dihydrotestosteron (DHT) de haarzakjes doet krimpen; een belangrijke marker van alopecia androgenetica.

Minigraft: Een kleine haartransplantatie die elk uit drie tot acht follikels bestaat.

Minoxidil: Een voorgeschreven medicijn dat oraal wordt ingenomen voor de behandeling van hoge bloeddruk en plaatselijk wordt gebruikt om haaruitval te vertragen en/of haargroei te stimuleren. Generieke naam voor Rogaine.

Alopecia zonder littekens: een brede categorie van verschillende soorten haarverlies, waaronder alopecia androgenetica. Het haarzakje blijft intact, waardoor de kans groter wordt dat haaruitval kan worden teruggedraaid.

Norwood-schaal: een schaal voor de classificatie van haarverlies.

Papilla: Het kleine wortelgebied aan de basis van het haar, dat de voedingsstoffen ontvangt die nodig zijn voor de haargroei.

Placebo: een pil, actuele crème of injectie die er precies zo uitziet als een testmedicijn, maar zonder een van de actieve ingrediënten.

Polysorbaat 80: een emulgator die op grote schaal door “particuliere” bedrijven op de markt is gebracht als een middel dat de haargroei bevordert.

Postauricular flap: Chirurgische procedure waarbij de haardragende hoofdhuid uit het gebied achter het oor wordt gehaald en 90 graden naar voren wordt gedraaid, waardoor een haarlijn wordt gevormd.

Posterieure hoofdhuid: achterkant van het hoofd.

Preauricular Flap: Chirurgische procedure waarbij de haardragende hoofdhuid uit het gebied van de slaap wordt gehaald en ongeveer 90 graden naar voren wordt gedraaid, waardoor een haarlijn wordt gevormd.

Progesteron: vrouwelijk geslachtshormoon dat secretoire veranderingen in het slijmvlies van de baarmoeder veroorzaakt die essentieel zijn voor een succesvolle implantatie van een bevruchte eicel. Er zijn synthetische verbindingen met progesteron-achtige activiteit ontwikkeld die, vaak samen met oestrogeen, worden gebruikt in orale anticonceptiva.

Propecia: de merknaam voor een dosis van 1 mg finasteride, goedgekeurd voor de preventie en behandeling van mannelijke kaalheid.

Prothese: een kunstmatige vervanging, pruik of haarstukje.

Punch Graft: Een groep van tien tot twintig haren in een cirkelvormige graft.

Ontvangende plaats: Kaal gebied waar haartransplantaten worden getransplanteerd.

Afstoting: Weefsel dat niet door het lichaam wordt geaccepteerd en daarom sterft.

Retin-A: een merknaam voor een voorgeschreven medicijn tegen acne. Is in sommige gevallen effectief gebleken tegen haaruitval, vooral in combinatie met minoxidil. Het kan extreme hoofdhuidirritatie veroorzaken die haaruitval kan verergeren.

Retroauriculaire gebied: gebied achter het oor.

Rogaine: de merknaam voor actuele haargroeioplossing van minoxidil, zonder recept verkrijgbaar in een oplossing van 2% en in een oplossing van 5% extra sterkte.

Rotatieklep: een chirurgische ingreep waarbij een driezijdig gebied van de haardragende hoofdhuid wordt opgetild en 90 tot 180 graden in het kalende gebied wordt gedraaid.

Hoofdhuidvermindering: Chirurgische procedure waarbij een ellips van de kale hoofdhuid wordt verwijderd van een kleine kale plek in de middellijn en de behaarde hoofdhuid tussen de oren wordt samengetrokken en dicht gehecht. Dit verkleint het kale gebied.

Littekens Alopecia: fragmentarisch haarverlies met duidelijke tekenen van hoofdhuidontsteking.

Sclerodermie: een ziekte van de huid en het bindweefsel die haarverlies kan veroorzaken in de getroffen gebieden.

Talgklieren: Vetklieren in de haarzakjes door het hele lichaam die een olie afscheiden in het haar en de omliggende huid.

Seborrheic dermatitis: een aandoening die wordt gekenmerkt door vette, schilferige plekken of vlekken op de huid. Het komt vaak voor op het gezicht en de hoofdhuid.

Talg: een olieachtige afscheiding die wordt geproduceerd door kleine talgklieren in de buurt van de follikels die het haar gesmeerd en glanzend houden.

Senescent Alopecia: Het type haarverlies dat van nature optreedt met het ouder worden, wanneer zowel de duur van de haargroei als de diameter van de haarzakjes afnemen.

Shock Fallout: de aandoening die optreedt wanneer haartransplantatie wordt uitgevoerd bij mannen met een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijk voorkomend haar op hun hoofd. Trauma als gevolg van de procedure zelf veroorzaakt een telogene fase voor een groot deel van het haar rond de geïmplanteerde grafts. Haarverlies als gevolg van shock fall-out komt in sommige gevallen terug.

SOD: Ook bekend als Superoxide Dismutase, enzymen die vrije radicalen van superoxide vernietigen en de cellulaire schade voorkomen die vrije radicalen veroorzaken. Onderzoekers hebben ontdekt dat SODasen ook de haargroei stimuleren en haaruitval verminderen.

Sprionolacton: een diureticum dat werkt als een antiandrogeen. Gebruikt bij de behandeling van androgeen gerelateerde aandoeningen zoals kaalheid bij vrouwen en hirsutisme. Merknaam: Aldactone.

Stretch Back: een aandoening die optreedt na een procedure voor het verminderen van de hoofdhuid vanwege de elastische eigenschappen van de huid. Het kale gebied dat niet volledig kon worden verwijderd tijdens een hoofdhuidverkleining, wordt gedurende de maanden na de procedure breder, waardoor de effectiviteit van de procedure afneemt.

Hechtdraad: steek. Voor het dichten van de huid.

Hechtimplantaten: een methode om een ​​haarstukje te bevestigen waarbij steken in de hoofdhuid worden genaaid en het haarstukje eraan wordt vastgemaakt.

Systemische bijwerkingen: Ongewenste effecten die door het hele lichaam worden geproduceerd. Sommige anti-androgenen veroorzaken bijvoorbeeld verminderde zin in seks en borstvergroting bij mannen.

Telogeen: De rustfase van de haarcyclus die gewoonlijk ongeveer drie maanden duurt.

Telogeen effluvium: de tweede meest voorkomende vorm van haarverlies (alopecia androgenetica is de eerste). Een aandoening die ervoor zorgt dat een verhoogd aantal haren de telogene of rustfase ingaat. De extra uitscheiding vindt meestal plaats als reactie op verschillende spanningen, zoals emotioneel trauma, post-zwangerschap en ziekte, grote operaties en bepaalde medicijnen. 

Telogeenverlies: Haarverlies tijdens de rustfase van het haar of “natuurlijk” verlies.

Tijdelijke recessie: haaruitval in de tempelregio.

Eindhaar: het grovere, gepigmenteerde haar dat verschijnt op de hoofdhuid, het gezicht, de oksels en de schaamstreek.

Testosteron: het mannelijke hormoon dat wordt afgegeven door zowel de bijnier als de testikels; het bevordert de ontwikkeling van mannelijke kenmerken.

Theorie van donordominantie: wetenschappelijke basis voor haartransplantatie die stelt dat de genetische code van het haar zich in de haarfollikel bevindt en niet in de ontvangende plaats waarin het wordt getransplanteerd.

Tinea Capitis: een van een aantal besmettelijke huidziekten veroorzaakt door verschillende verwante schimmels, gekenmerkt door ringvormige, schilferige, jeukende plekken op de huid.

Weefselexpansie: een methode die wordt gebruikt om de effectiviteit van chirurgische haarrestauratie te vergroten. Een ballonachtig apparaat wordt enkele weken voor de procedure onder de hoofdhuid ingebracht en wordt wekelijks geleidelijk opgeblazen met zoutoplossing.

Topisch: direct op de huid aangebracht.

Tractie Alopecia: Dit verwijst naar haarverlies dat optreedt als gevolg van tractie op het haar. Tractie-alopecia wordt vaak gezien bij vlechten, paardenstaarten en andere kapsels die tractie op de hoofdhuid creëren.

Tretinoïne: de generieke term voor het medicijn Retin-A, het meest voorgeschreven voor acne.

Trichotillomanie: een type alopecia dat wordt veroorzaakt door het constant trekken en draaien van een specifiek deel van de hoofdhuid. Het haarverlies verbetert meestal zodra de gewoonte is gestopt; in sommige ernstige gevallen is het echter permanent.

Tunneltransplantaat: een methode om een ​​haarstukje te bevestigen waarbij huidtransplantaten van achter het oor of van de heup worden genomen en op de hoofdhuid worden bevestigd. Haarstukjes kunnen eraan worden vastgemaakt, waardoor het haarstukje op zijn plaats blijft zitten.

Vasodilatator: een medicijn dat is ontworpen om bloedvaten te verwijden.

Vellushaar: fijn perzikkleurig babyhaar dat niet gemakkelijk met het blote oog te zien is. Ze missen een centrale medulla, die aanwezig is in dikke eindharen.

Vertex: Het kruingebied van de hoofdhuid.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed