Diagnostische tests voor haaruitval

Diagnostische tests voor haaruitval

Als kapper zal je regelmatig advies worden gevraagd over haaruitval. Hierbij wat informatie die je misschien kan helpen een juist advies te geven aan je klant.

Bij mannen is de diagnose makkelijk, omdat rond de 80% een erfelijke oorzaak heeft en ook nog een bepaald patroon heeft.

Haaruitval bij mannen

Bij vrouwen kan de haaruitval ook een erfelijke oorzaak hebben, maar daar is het patroon anders. Het bovenhoofd wordt meestal niet helemaal kaal maar diffuus doorzichtig. Er blijft dus nog haar staan, maar het is dun waardoor de hoofdhuid erdoorheen schijnt.

Haaruitval bij vrouwen

 

 

Het onderzoeken van de hoofdhuid met een dermatoscoop is een methode voor het diagnosticeren van haaruitval. Hierbij wat andere diagnose mogelijkheden:

Hair pull. Voorzichtig aan een groepje haren trekken van 25 tot 50 haren. Normaal gesproken laten dan een paar haren los. Als er veel haren loslaten is er iets mis en kan onder een microscoop worden bekeken of de oorzaak gevonden kan worden. Ik vind deze methode niet zo betrouwbaar.

Phototrichogram. In een klein gemarkeerd gebied worden de haren tot op de huid afgeknipt of geschoren. Elke 3 tot 5 dagen wordt het gebied dan gefotografeerd om het aantal haren, de kwaliteit en de groeisnelheid vast te stellen.

Hair window. Over een periode van 30 dagen wordt de haargroei beoordeeld. Afwijkingen van de haargroeicyclus kan duiden op een verstoorde hormoonbalans, een tekort bij de voeding, een bijwerking van een geneesmiddel of een te groot percentage haarfollikels die in de rustfase zijn en het zogenaamde telogeen effluvium veroorzaken.

Microscoop. Tegenwoordig kun je in iedere smartphone een app downloaden, die het beeld sterk vergroot. Daarmee kun je de grenzen van de haaruitval bepalen. Wat je ook kunt doen is het haar nat  maken, dan zijn de grenzen duidelijk zichtbaar.

Trichologie. In het buitenland zie je dit specialisme veel vaker. Een tricholoog is geen arts, maar iemand die zich heeft gespecialiseerd in het vaststellen van de oorzaken van haaruitval. Dit gebeurt meestal met een Trichogram op de computer, ook wel dermoscopie genaamd. Voor Nederlandse trichologen zie Google.

Haaranalyse. Hierbij worden een paar uitgetrokken haren opgestuurd naar een laboratorium. Ze kunnen eventuele vergiftigingen, drugs en zware metalen opsporen. Voor het vaststellen van voedingsstoornissen, die haaruitval veroorzaken, zijn ze ongeschikt in tegenstelling tot wat veel niet-medische haarspecialisten beweren.

Haarziekten. De meest voorkomende haarziekten zijn:

  • Alopecia Areata. Kale plekken door een storing in het auto-immuunsysteem.
  • Alopecia Totalis. Als Alopecia Areata, maar dan is al het lichaamshaar weg.
  • Telogeen Effluvium. Een storing in de haargroeifases.
  • Tractie Alopecia. Als er regelmatig te hard aan de haren wordt getrokken door bijvoorbeeld extensies, paardenstaarten en braiths.
  • Het dwangmatig aan de haren trekken.

Bloedonderzoek. Door bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er een van de hierna beschreven problemen zijn.

  • IJzer of zinktekort
  • Hormoonbalans
  • Vitaminetekort
  • Schildklierproblemen

Een biopsie. Wanneer de diagnose twijfelachtig is, kan een biopsie van het kalende gebied worden genomen met een chirurgisch hulpmiddel dat een 4 mm sectie uit de huid ponst. Die biopsie kan dan in een laboratorium nader bekeken worden.

Bij een haarziekte is de huisarts, met een verwijzing naar een dermatoloog de aangewezen weg.

Haaruitval door eigen gedrag. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken die geen ziekte zijn, maar zelf veroorzaakte vormen van haaruitval.

  • Het behandelen van het haar met te sterke chemische producten bijvoorbeeld haarverven.
  • Het gebruik van te hete (krul) tangen.
  • Tractie Alopecia. Door het te strak aantrekken van haarstrengen bij bijvoorbeeld paardenstaarten, braiths, dreadlocks en extensies.
  • Het dwangmatig aan het haar trekken. Te vergelijken met gedrag van vroeger op school als je het niet kon laten om op je potlood te kauwen.

Mijn advies

Als de haaruitval niet duidelijk een erfelijke oorzaak heeft, adviseer ik altijd om via de huisarts een consult te vragen bij een dermatoloog (huidarts). Ook zijn er specialisten op het gebied van de hormoonhuishouding. Dit specialisme heet endocrinologie.

Gegroet,
Hans J. Diks

Hans J. Diks

Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.

Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed