Afgelopen maanden is er door COVID-19 veel veranderd in ons leven. We mogen niet meer naar festivals of naar onze favoriete kroeg, knuffelen is er niet meer bij en nu krijgen we ook steeds meer te maken met het dragen van een mondkapje. Zo’n mondkapje is iets waar je zelf aan moet wennen, maar je huid ook! Nu krijg ik als huidtherapeut vaak de vraag hoe je het beste om kan gaan met het dragen van een mondkapje en hoe je voorkomt dat het mondkapje acne (maskne) veroorzaakt.
Vivian van VIVE Huidtherapie deelt hieronder wat maskne is en hoe je het voorkomt!
Wat is maskne?
Maskne is een term die sinds kort bekend is! De term verwijst naar “masker acne“. Maskne treedt op wanneer zweet, olie en bacteriën op je huid worden vastgehouden door een mondkapje. Het vervelende aan zweet, olie en bacteriën is dat het vaak puistjes, mee-eters en irritatie (eczeem) veroorzaakt.
Acne ontstaan door het dragen van een mondkapje ter voorkoming van het coronavirus is te herkennen aan kleine ondiepe whiteheads (witte puistjes) of roodheid, bultjes en irritatie met name op het gebied rondom de mond.
Maar wat zorgt er voor dat de huid rondom de mond zo onrustig is? Dat is de schuld van het mondmasker. Dit klinkt heel onaardig, maar dat is wel het geval. Ik behandel normaal gesproken namelijk ook vrij veel dames met acne die in de zorg werken (dragen vaak een mondmasker tijdens werk). Daardoor heb ik een flinke stijging gezien van dit soort acne, sinds bepaalde beroepen ook met mondmasker op moeten werken (denk bijvoorbeeld aan stewardessen). Dit moet verbonden zijn met elkaar toch? Ik denk dat het met name te maken heeft met het beschadigen van je huidbarrière tijdens het dragen van een “normaal” mondmasker. Daarnaast zorg je door je eigen adem voor een tropisch klimaat onder het mondkapje, waardoor bacteriën goed groeien.
Je zult misschien gemerkt hebben dat je huid anders aanvoelt na het dragen van een katoenen of papieren mondkap. Katoen en papier onttrekken namelijk vocht uit je huid en hebben een ruwe structuur. Je huid schuurt als het ware continu langs het mondkapje en kan irritatie veroorzaken. Ook ontstaan er kleine beschadigingen waardoor bacteriën gemakkelijk je huid kunnen binnen dringen (hallo ACNE!). Deze vorm van acne heeft zelfs een naam: acne-mechanica, oftewel acne door wrijving.
Tot slot kan maskne of acne door een mondkapje ontstaan als je je mondkapje niet dagelijks wast. Op deze manier blijft er ook veel vuil en bacteriën achter op je huid.
Zijden mondkap is huidvriendelijk
Je wilt zo min mogelijk wrijving van je mondkapje, omdat je op die manier je huidbarrière kan beschadigen. Ik adviseer je om een zijden mondkapje te kopen. Mocht je een medisch mondkapje op moeten voor je werk, dan kan je deze ter bescherming van je huid ook gemakkelijk dragen onder een medisch mondmasker.
Zijde is een natuurlijke antimicrobiële vezel die de poriën niet verstopt. De stof minimaliseert rimpelvorming (door de gladde structuur), hydrateert je huid op een natuurlijke manier (het absorbeert namelijk niet al het vocht uit je huid), maar het sluit je poriën ook niet af waardoor je zou gaan zweten.
Vooral dit laatste is belangrijk voor het voorkomen van acne door een mondmasker. Acne neemt namelijk snel toe, zodra je huid vochtig en klam is (de bacteriën kunnen goed groeien op deze manier). Laat dit nu precies het proces zijn wat je stimuleert als je een sterk afsluitend mondkapje draagt.
Na veel onderzoek heb ik besloten de zijden mondkapjes zelf aan te bieden, omdat ik dit een mooie service vind voor mijn klanten. Ik zou het namelijk enorm zonde vinden als het mooie resultaat wat we behalen tenietgedaan wordt door het dragen van een verkeerd mondkapje.
Meer lezen over deze zijden mondkapjes of de juiste huidverzorging bij maskne? Lees verder op de website van VIVE Huidtherapie.