Hellup! Hoe stop ik verdere haaruitval?

Hellup! Hoe stop ik verdere haaruitval?

Waar vraagt iemand met haaruitval het eerste advies? Juist, jullie, in de kapsalon. Het belangrijkste advies als het gaat om een haaruitval die er anders uitziet als de normale erfelijke haaruitval is om aan de huisarts een verwijsbriefje te vragen voor en Dermatoloog.

De volgende adviezen zijn uitsluitend bedoeld voor de erfelijke haaruitval die, vergis je niet, ook bij vrouwen kan voorkomen, zeker na de overgang.

Haargroeimiddelen bestaan niet

Haargroeimiddelen bestaan niet. De haarfollikels bij een erfelijke haaruitval, de grootste oorzaak van haaruitval bij zowel mannen, als tegenwoordig ook vrouwen  Daarbij zijn de haarfollikels dood en na verloop van tijd zelfs uit de hoofdhuid verdwenen. Wat wel kan gebeuren is dat er tijdelijk wat hergroei plaatsvindt. Die zitten dan in de laatste fase, de telogene fase in de haargroeicyclus. Ze krijgen als het ware een schop onder hun kont en presteren nog even tot ze definitief uitvallen.

Erfelijke haaruitval en haarziekten

Zoals gezegd, mijn adviezen gelden alleen de erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica) Bij één kan wel worden vermeld dat als de haarziekte is opgelost gaan over het algemeen de uitgevallen haren weer groeien, mits je er bijtijds bij ben. Jammer genoeg zijn er ook haarziekten die (nog) niet goed behandelbaar zijn. Bij erfelijke haaruitval weten dat er hormonen in het spel zijn. Die kun je niet uitschakelen, althans dat wil je meestal niet. Er zijn wel twee medisch bewezen middelen die verdere haaruitval kunnen voorkomen door het schadelijke DHT (Dihydrotestosteron, een omzetting van het hormoon Testosteron) te bestrijden zonder dat dit tot onoverkomelijke problemen kan lijden. Zie hiervoor verder.

Verkeerde naam

De naam haargroeimiddelen is dus verkeerd. Dat moet zijn preventiemiddel tegen verdere haaruitval” of  “Haarbehoudmiddel”. Als je dus een advertentie ziet met een middel dat uitgevallen haar weer kan laten groeien moeten al je haren, als die er nog zijn, overeind gaan staan.  Als iets te mooi is om waar te zijn is dat meestal ook zo. Er zijn gelukkig wel onafhankelijk wetenschappelijk bewezen middelen, maar ook daarbij is het niet altijd halleluja. Ze vereisen discipline bij de gebruiker en er zijn bijwerkingen die mogelijk niet acceptabel zijn voor de gebruiker. .

Wetenschappelijk bewezen middelen

Tot nu toe zijn er maar 2 producten die wetenschappelijk hebben om verdere haaruitval te stoppen en dan ook nog niet bij iedereen. Er is namelijk geen enkel geneesmiddel dat bij iedereen werkt. Die bewezen middelen zijn:

  • Minoxidil, vrij verkrijgbaar en voor zowel de man als de vrouw.
  • Finasteride, alleen op recept verkrijgbaar, en voor vrouwen afgeraden.

Daarnaast zijn er nog 2 behandelingen die bewezen hebben in veel gevallen te werken.

  • Platelet Rich Plasma (PRP), een kliniekbehandeling.
  • Low Level Laser (LLL), voor  thuisbehandeling. 

Niet wetenschappelijk bewezen middelen

Dat zijn er te veel om op te noemen. De werking van die middelen is niet onafhankelijk wetenschappelijk vastgesteld. Als ik ze zie en dan om die studies vraag dan komen er artikelen in de trant van “wij van wc eend, adviseren wc eend”.  (advertentie uit vroegere jaren)

Ook hoor ik dan het argument dat onafhankelijke studies te duur zijn. Is dat zo? Ja, een onafhankelijke wetenschappelijke studie is kostbaar en duurt lang en het is niet zo dat er, zoals bij het Corona vaccin, een spoedprocedure is. Maar het is wel zo dat als er een serieuze aanwijzing is dat het middel kan helpen er genoeg investeerders te vinden zijn want de revenuen nadat het middel is erkend, zijn grandioos. Dat heeft Minoxidil en Finasteride wel bewezen.

Het succes van onbewezen middelen

Hoe is het succes van onbewezen middelen nu te verklaren.

  • Een gelikte reclamecampagne
  • Reclame die inspeelt op de emotie.
  • De goedgelovigheid van de consument
  • Herhaling is de kracht van reclame

Een leuk tussendoortje

Heb jij ook een abonnement op Netflix? Ik kwam daar kortgeleden een leuke film tegen met Julia Roberts. De naam van de film is “Duplicity”. Ze is op zoek naar een nieuwe formule voor een revolutionair cosmetisch middel. Als je niet de hele film wilt zien kijk dan even naar de ontknoping op ongeveer 4.30 minuten voor het einde van de film. Veel plezier.

Conclusie

Waarschuwing, want zelfs bij wetenschappelijk erkende middelen is succes niet gegarandeerd. Bij het gebruik van Minoxidil ontbreekt soms de discipline om de lotion 2 maal per week aan te brengen. Bij Finasteride kunnen de bijwerkingen een probleem opleveren. Dan kan je niet zeggen dat ze niet werken, maar dat ze voor die bepaalde persoon niet geschikt zijn.

 

Gegroet,
Hans J. Diks

Hans J. Diks

Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.

Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed