Jullie krijgen in je vak waarschijnlijk meerdere malen te maken met klanten en haaruitval. Maar, wist je dat rond de 27,5% van alle Nederlanders te maken krijgt met haaruitval? Bij mannen ligt dat percentage rond de 80 % en bij vrouwen rond de 50% en is stijgende. Dit kan zich uiten in de vorm van dunner haar en zichtbaar haaruitval bij vrouwen, tot kale plekken en inhammen in de haardos bij mannen. Vervelend, en reden genoeg om hier meer over te weten te komen. Hoewel haaruitval niet altijd te voorkomen is, is het wel mogelijk om de snelheid waarmee haaruitval plaatsvindt te beperken of is dit zelfs verregaand te stoppen.
Wat is haaruitval?
Haaruitval is het proces van versneld haar verliezen. Gemiddeld verliezen we zo’n 50 tot 120 haren per dag, maar wanneer sprake is van haaruitval, dan kunnen deze aantallen hoger liggen. Kom je geregeld (veel) haren tegen rondom je doucheputje, op de grond, bank of je kleding? Dat hoeft niet direct te duiden op haaruitval, maar kan wel een signaal zijn. Concreet spreken we van haaruitval wanneer je over een langere periode meer dan gemiddeld 100 haren per dag verliest. Je verliest meer haren dan dat er haar terug groeit, waardoor je op termijn een zichtbaar minder volle haardos hebt. Vervelend, en lang niet altijd te voorkomen.
Oorzaken van haaruitval
Vraag jij je af hoe het komt dat je te maken krijgt met haaruitval? Er liggen diverse oorzaken ten grondslag aan het uitvallen van haar. Zodra haaruitval eenmaal is begonnen, is het een kwestie van camoufleren en zorgen dat de haaruitval niet erger wordt, dan wel wordt beperkt. Men gaat ook direct op zoek naar de oorzaken van haaruitval. Waar moet je dan aan denken?
Erfelijke haaruitval – Alopecia Androgenetica
Alopecia Androgenetica is de genetische bepaling dan men krijgt te maken met haaruitval. Hoewel circa 80% van de mannen en een gedeelte van de vrouwen vroeg of laat te maken krijgt met haaruitval, begint dit bij sommige mensen eerder en gaat tegelijk ook sneller. Het DHT hormoon speelt een grote rol. Dit is een mannelijk hormoon dat beschikt over het 5-alpha-reductase enzym. DHT kan zich gaan binden aan de androgene receptoren, waardoor de groeifase van het haar kleiner wordt. Dit zorgt er op haar beurt voor dat haarwortelzakjes afsterven, waardoor kale plekken ontstaan. Op deze plekken kan tegelijk geen natuurlijk haar meer terug groeien.
Tekort aan ijzers in voeding
Een tekort aan ijzer binnen ons voedingspatroon heeft een direct effect op het lichaam. Wist je echter dat een tekort aan ijzers ook invloed heeft op haargroei? Naast een bleke huid en slechte adem heb je te maken met een vitaminetekort en haaruitval. Omstandigheden die je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Zorg dus voor ijzer in je voeding. IJzer vind je bijvoorbeeld in noten, gevogelte, vlees, vis, volkoren producten en peulvruchten.
Hormonen
Tot slot zorgen hormonen bij vrouwen ervoor dat sprake kan zijn van haaruitval. Haaruitval heeft bij vrouwen überhaupt vaker met de hormonen te maken, dan direct met de leeftijd, hetgeen bij mannen vaker het geval is. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met de uitval van haar. Dit heeft te maken met een afnemende oestrogeenspiegel. Haarzakjes krimpen vervolgens als gevolg van toenemend testosteron, waardoor haar versneld zal uitvallen. Ook na een bevalling kan er haaruitval optreden. Gelukkig is dit meestal tijdelijk totdat de hormoonspiegel weer is balans is.
Haaruitval bestrijden met goede haarverzorging
Naast een gezond en gebalanceerd voedingspatroon kan ook goede haarverzorging ervoor zorgen dat je minder snel last krijgt van uitvallende haren. Goede haarverzorging betekent onder meer goed je haar wassen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de haarverzorgingsproducten die zij nu gebruiken vaak het haar niet versterken of vitaal maken. Gezonde haarverzorgingsproducten koop je vaak niet in de supermarkt, maar bij echte speciaalzaken.
Haargroeimiddelen
Daar kunnen we kort over zijn, tenminste als het een erfelijke haaruitval betreft. Die bestaan niet. Er bestaan wel haarbehoudmiddelen die een medisch bewezen werking hebben. Dat zijn:
- Minoxidil, een lotion
- Finasteride, en pil
- Platelet Rich Plasma (PRP), een kliniekbehandeling
- Low Level Laser, een apparaat, ook voor thuisbehandeling
Bij haaruitval door een ziekte is de weg naar een oplossing via een dermatoloog. Als de oorzaak van de ziekte is weggenomen kan de haargroei zich in veel gevallen hertstellen maar jammer genoeg niet in alle gevallen. En dat heeft meestal te maken met de tijd die de haarziekte heeft geduurd.
De gevolgen van uitgevallen haar
Voor veel mensen vormt kaalheid een schrikbeeld. Het verliezen van ons haar behoort niet tot het algemene schoonheidsideaal, maar is desondanks heel normaal. Heb je het idee dat je te maken krijgt met haaruitval en wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met Haarproblemen. We informeren je graag over de aanvullende mogelijkheden.
Gegroet,
Hans J. Diks
Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.
Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl