Zorg voor goed financieel inzicht

Zorg voor goed financieel inzicht

Het hebben van goed financieel inzicht in je onderneming is een must om een succesvolle salon te kunnen draaien. Zonder goed inzicht in je geldstromen is het onmogelijk of onverantwoordelijk om de juiste keuzes op het juiste moment te maken. 

Ook als je geen juist financieel inzicht hebt zul je keuzes maken en dat zal ook regelmatig goed uitpakken, maar waar zijn deze keuzes op gebaseerd? Op feiten of op je onderbuikgevoel?

Struisvogelpolitiek

Ik hoor vaak dat beauty ondernemers het lastig vinden om financieel inzicht te krijgen omdat ze geen gevoel voor cijfers hebben. Ze hebben geen verstand van cijfers en vinden het eigenlijk ook een beetje eng. Dus volgt struisvogelpolitiek. Je kop in het zand steken en hopen dat het allemaal goed komt.

Dit is natuurlijk geen manier om je onderneming te runnen, laat staan te laten groeien. Je wilt toch graag een financieel gezonde onderneming neerzetten. Een onderneming die zorgt voor jou door je een salaris te geven en waarin je alle kosten die nodig zijn kunt betalen.

Ik heb goed nieuws voor je! Je hebt geen verstand van cijfers nodig om financieel inzicht en overzicht te hebben.

Profit First

In deze column wil ik je graag wijzen op de methode Profit First. Profit First zorgt ervoor dat jouw geldstromen op een eenvoudige manier inzichtelijk worden.

Voor Profit First methode heb je enkel wat bankrekeningen nodig, meer niet.

Zal ik je er meer over vertellen?

Profit First werkt met 5 bankrekeningen. Dit is de basis, later eventueel uit te breiden naar wens. Maar begin met de basis.

  1. Ontvangstenrekening
  2. Winstrekening
  3. Salarisrekening
  4. Belastingrekening
  5. Kostenrekening

Je omzet komt binnen op je ontvangstenrekening. Op vaste dagen verdeel jij het geld op je ontvangstenrekening naar de andere 4 rekeningen. Dit verdelen doe je via vaste percentages. Er zijn vaste Profit First percentages, maar het is beter om deze voor jouw salon op maat te laten berekenen. Zo weet je dat je met de juiste percentages werkt.

De ene salon is de andere tenslotte niet. De één heeft meer kosten door bijvoorbeeld personeel of hogere huurkosten, waar de ander dat niet heeft maar meer salaris nodig heeft om privé rond te kunnen komen.

Belangrijk dus voor het slagen van deze methode dat je met de juiste percentages werkt.

Wat levert Profit First je nou op dan?

Meer winst, meer rust en meer inzicht is mijn korte antwoord op deze vraag.

Meer winst omdat je van elke euro die op je ontvangstenrekening binnenkomt direct een klein stukje op je winstrekening zet. Dat zullen in het begin lage bedragen zijn, maar het is winst en het staat op je bankrekening. Zonder deze methode was het op de grote hoop terecht gekomen. 

Meer rust zul je gaan ervaren doordat jouw geld op de voor dat doel bestemde plek terechtkomen. De af te dragen btw staat op de belastingrekening, jouw salaris staat voor je klaar op de salarisrekening en jouw maandelijkse kosten kun je betalen vanaf de kostenrekening. Je hoeft dus nooit wakker te liggen over hoe je nu je huur weer moet betalen, want dat staat gereserveerd.

En doordat je met één blik in je bankierenapp kunt zien hoeveel er op je rekeningen staat, heb je exact dat inzicht wat jij nodig hebt. Als je nieuwe producten wilt proberen bij de groothandel, maar jouw kostenpotje laat dat niet toe, weet jij welke keuze je moet maken.

Kortom, financieel inzicht is voor iedereen weggelegd ook als je geen klik met cijfers hebt!

Liefs, Sandra

 

Sandra Houvast is dé winstadviseur voor beauty ondernemers. Sandra Houvast
In haar winsttrajecten werkt ze nauw samen met de saloneigenaar om alle aspecten van de salon gezond te maken. Zodat zij daarna echt rust, inzicht en winst gaan ervaren.

Meer weten? Kijk op: www.houvastwinstencijfers.nl

 

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed