Zon, zee, haar… HELP!

Zon, zee, haar… HELP!

Hello there! Terug van een drukke heropening van de salon.

De fris geknipte en gekleurde coupes zijn klaar voor de zomer, want gelukkig mogen we weer op vakantie. Daar waar een afspraak bij de kapper op een van de eerste prioriteiten stond; is op vakantie – of het nou hier of het buitenland is,  een dagje aan de kust, of aan de wandel- het eerstvolgende agendapunt!

We hebben al even mogen proeven van een heerlijke voorzomer. We hebben allemaal gevoeld dat die eerste echte zonnestralen direct invloeden hadden op onze huid. Ik kleur door mijn genen best snel, maar het viel mij ook op dat het dit keer harder ging dan normaal. Volop smeren maar!

Extra schade aan het haar

Maar wat heeft dit heerlijke en soms toch ook wisselvallige weer van invloed op ons haar? In de zomer zal het haar meer beschadigen door extreme blootstelling aan de zon, chloor en zout zeewater.

Of het nu gaat om natuur- of gekleurd haar, vaak vinden mensen het fijn hoe hun haar aanvoelt, na een dagje strand. Lekker stug voor die rommelige knot en eindelijk een beetje volume, in plaats van dat lijzige langs het gezicht. Dit betreft vaak de lengtes en de punten. Maar de schade liegt er niet om! Door de hitte van de zon en de resten chloor- en zeewater worden je punten zichtbaar droog en stug. Chloor haalt namelijk de natuurlijke oliën uit je haar en van je hoofdhuid. Vaak trek je bij het kammen de punten stuk en veroorzaak je afgebroken en sneller gespleten punten.  Wij adviseren juist in deze tijd je fragiele lengtes extra goed te hydrateren en goed kambaar te houden. Er zijn verschillende producten op de markt die je hierbij kunnen helpen. Vaak zijn het hele zogeheten suncare lijnen. Qua bescherming, hydratatie en ontklitten zijn er de leave-inn conditioners op de markt. Deze spray gebruik je op nat haar ( lees: bvb als je uit de zee of  het zwembad komt) Ik ben helemaal fan van de Arganikare Tropical Collection van Alter Ego. De Tropical Splash conditioner hiervan is zo een fijne beschermende spray. Belangrijk is dat de PH waarde laag is, de ook wel zuurgraad genoemd. De PH waarde van dit product ligt tussen de PH 2.3-2.7.

Zuren sluiten het haar goed af, waardoor het weer zacht en doorkambaar is. Vaak kunnen de ingrediënten gehaald worden uit fruitzuren, zoals in dit product gebruik is gemaakt van ananas tot papaja met verzorgende bestanddelen van de kokosnoot tot avocado. Conditioners beschermen je haar ook tegen het teruglopen van je kleur.. Als je niet oppast kan voornamelijk blond haar veranderen in een groene waas. De verkleuring wordt veroorzaakt  door geoxideerde metalen in het water. Mocht dit toch gebeuren, hier de tip: Behandel de groene delen met een beetje ketjup! Ja echt! Door de rode pigmenten neutraliseer je het groen in het haar. Mocht dit niet helpen, vraag dan je kapper om advies.

En je hoofdhuid dan?

Je hoofdhuid is weer een ander verhaal. Deze is na zo een dag altijd vet en ook al zie je het niet direct, zelfs wat gevoelig door de zon en soms zelfs verbrand. Nu is het allerlekkerst om een frisse douche te nemen of die duik in het zwembad. Dat vet wat er vrij komt  genaamd talg, beschermt je hoofdhuid ook tegen dit soort weersinvloeden.  Raadzaam is om je haar na een duik in het water grondig uit te spoelen. Wil je het toch lekker wassen, gebruik dan een zachte en hydraterende shampoo voor zowel je hoofdhuid als haar. 

Vaak laten chloor en zout resten achter in het haar, of door opstapeling van producten kan het haar ook ‘ verstikken’. De Rehab shampoo van de Tropical lijn heeft een milde PH waarde van 5.5-6.0 wat betekent dat het op milde manier reinigt na blootstelling aan de zon en verwijdert bovengenoemde residuen.

Vergeet hierna niet het haar goed te verzorgen. Een ieder zal het droge stugge haar in de zomer herkennen, dus een fijn masker op zijn tijd is wel fijn! Geef jezelf hier ook even de tijd voor. De meeste maskers hebben nou eenmaal de tijd nodig voor het herstelproces. Minimaal 3 tot 5 a 10 minuten maximaal.

Ook hier liggen de PH waardes wat lager, meestal zo rond de PH 4.0-5.0

Wil je in dezelfde lijn blijven ( wat vaak wordt aangeraden ) dan is de Deep recovery Mask een aanrader. Zoek het juiste masker bij je type haar. Het moet vooral je haar niet verzwaren of vet maken!

Wil je je haar ten allen tijde beschermen tegen externe factoren, gebruik dan serums, zijdes of dry oils in je haar.

Vaak zie je direct resultaat wat het al met je haar doet; het herstelt je glans en maakt het haar pluisvrij en doorkambaar. Ook kan het gebruikt worden ter bescherming van hitte-tools. Deze producten hoef je niet uit te spoelen en hebben vaak ook een ingebouwd SPF. Houd je van een spray, ga dan voor de De-Lite Protection Dry Oil van Alter Ego, of de fijne zijdes van Biosilk, CHI, of Olaplex.  

Do’s en don’ts

Geef  je haar dus in de zomer die extra TLC ! Hieronder de Do’s en Don’ts samen gevat:

 

DO:

 • Indien mogelijk, doe je haar in een knot, vlecht, steek het op, zodat het zo min mogelijk te lijden heeft.
 • Ga je het water in, maak dat eerst je haar goed nat. Haar heeft een absorberend vermogen. Hoe natter het haar, des te minder het op neemt uit het zee- en chloorwater.
 • Bescherm je haar tegen externe invloeden, dmv conditionersprays, dry oils en serums.
 • Spoel je haar grondig door, als je uit het water komt.
 • Was en verzorg je haar met een daarvoor zogeheten Suncare lijn.
 • Trakteer je haar na de zomer op een goede knip en herstelbeurt bij de kapper.

 

Don’t:

 • Was je haar niet te vaak.
 • Te veel in contact brengen met hitte ( denk aan föhn, stijltang etc )
 • Als het nat is, gelijk opknopen in een knot. Je haar is in deze periode extra breekbaar.
 • Je haar droog wrijven! Je schubben staan al meer open, dus deppen on losjes knijpen werkt ook.
 • Blonderen, terwijl je haar van zichzelf al oplicht in de zomer. Houd de schade beperkt.

 

Lieve lezers, geniet van de zomer, van elkaar en wees lief voor je haar!

 

Liefs, Ginger

Ginger Martens

Ginger Martens heeft een bak aan kennis en (internationale) ervaring en zit 22 jaar in het kappersvak. Al 8 jaar heeft ze haar eigen fijne salon, Studio 3332 in Lelystad.

Meer weten? Check Facebook of Instagram.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed