Wat een domper…

Wat een domper…

In spanning zaten we die bewuste maandagavond allemaal voor de televisie naar de toespraak van de minister president te luisteren. En hetgeen waar we allemaal bang voor waren, werd toen toch echt uitgesproken….. de kapsalons moeten om 0.00 uur hun deuren sluiten, tot tenminste…… nou ja jullie hebben het allemaal gehoord, het is niet nodig dit hier te herhalen.

Wat een domper! En dat in de meest drukke maand van het jaar, net voor de kerst.

Wat ging er als eerste door je hoofd? Angst, verslagenheid, je klanten, je omzet?

Waar was jij het meeste bang voor toen je dit nieuws hoorde?

Als winstadviseur voor de kappers hoor ik verschillende antwoorden op deze vraag.

Bang klanten te verliezen, bang om niet genoeg geld te hebben om alle kosten te kunnen betalen…. tot aan totale verslagenheid van angst dat dit niet meer goed komt.

Nou ben ik van nature positief ingesteld en ben ik ervan overtuigd dat dit goed gaat komen, hoe dan ook.

Maar geldzorgen geven heel veel stress en als je geen omzet hebt dan zijn geldzorgen al snel aanwezig, toch?

Heb jij na de eerste lockdown iets gedaan om de kans op geldzorgen te verminderen?

Heb je extra geld gespaard en een buffer aangelegd?

Nu zul je misschien denken, hoe kan ik een buffer aanleggen of extra sparen als ik zoveel omzet heb gemist. Maar juist in deze situatie is het zo belangrijk. Zo belangrijk dat je ook voor jezelf en je salon kunt zorgen op het moment dat er even geen of niet genoeg geld binnenkomt.

Ik ben echt van mening dat een financieel gezonde salon 3 maanden aan buffer op de spaarrekening zou moeten hebben. Met deze buffer kun je je kosten, personeel en natuurlijk je eigen salaris doorbetalen.

Als je dit hebt gerealiseerd en er komt een lockdown, is dat nog steeds niet leuk, maar dan heb je in ieder geval voorlopig geen geldzorgen.

Ik ben zelf enorme fan van de methode Profit First. Hierbij werk je met meerdere bankrekeningen en verdeel je je ontvangsten over verschillende rekeningen met elk een eigen doel. Bijvoorbeeld: winst, salaris eigenaar, belastingdienst en kosten.

Hebben jullie wel eens van deze methode gehoord? Of werk je er al mee?

De meest gehoorde reactie van salons die met deze methode hun geld managen is “rust, meer inzicht en echte winst”. Geen winst wat je volgens je boekhouder hebt verdiend en wat je vervolgens op je bankrekening niet meer terug kunt vinden, maar winst wat echt op je bankrekening geparkeerd staat.

Hoe fijn zou dit zijn? En door elke keer direct een stukje winst apart te zetten, zie je je buffer groeien. Die buffer die je in deze maanden zo goed zou kunnen gebruiken.

Zou het geen goed idee zijn om deze weken eens te gebruiken, hoe je je financiën misschien beter in kan regelen? Hoe je meer inzicht in je geldstromen zou kunnen krijgen?

En weet je wat het mooie is? Je kunt direct beginnen! Ja echt, vandaag nog!

Open je bankieren app en maak daar een extra spaarrekening aan.

Boek van het geld wat je nog op je rekening hebt staan 3% over naar deze nieuwe winstrekening en je eerste winst is een feit. Zelfs in deze tijd!

Nu begrijp ik dat je dit niet kan doen als je geen omzet hebt, maar misschien kun je uit product verkopen de komende tijd toch nog wat omzet genereren. Zet daarvan dan ook steeds 3 % apart en leer jezelf deze mooie gewoonte aan!

Natuurlijk zijn mijn gedachten bij jullie, maar hou vol! Er komen zeker betere tijden aan.

Lieve groet,
Sandra

Sandra Houvast

Sandra Houvast is dé winstadviseur voor beauty ondernemers. In haar winsttrajecten werkt ze nauw samen met de saloneigenaar om alle aspecten van de salon gezond te maken. Zodat zij daarna echt rust, inzicht en winst gaan ervaren.

Meer weten? Kijk op:
www.houvastwinstencijfers.nl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed