Vegan, parabenen en sulfaten. Wat is het eigenlijk allemaal?

Vegan, parabenen en sulfaten. Wat is het eigenlijk allemaal?

Hello there, we zijn er weer! En hoe! Na een lockdown van bijna 10 weken mochten de kapsalons weer open, yes! Iedereen vol goede moed en voorbereid naar én aan het werk, want we hebben de afgelopen weken natuurlijk over heel veel dingen na kunnen denken. Zoals eventueel een nieuwe of andere inrichting, een grote schoonmaak, maar ook het verdiepen in nieuwe producten.

Wat mij opvalt is dat het voor ons als kapper van belang is wie ( je consument in dit geval), waar (in veel gevallen online ) en wat voor informatie ze opzoeken – vaak oplossend voor hun haarproblemen, maar ook ingrediënten van een bepaald product, of hoe deze tot stand zijn gekomen.

Dit brengt mij tot een paar termen waar veel vraag naar is, en het fijn is je daar een goed antwoord op kan geven.

Vegan, wat is dit nou eigenlijk?

Je ziet het veel, producten volledig vegan. Vegan is ‘een levensstijl’, waarbij het tot zover haalbaar is, wordt afgezien van alle vormen waarbij dieren onnodig gebruikt (misbruikt) worden om tot een eindproduct te komen. Denk hierbij aan kleding, eten, maar dus ook kappersproducten . Het gaat dus verder dan vegetarisch zijn, zij die alleen geen vlees en vis eten.

Vegan in de kappersbranche

Wat houdt dit dus in voor de kappersproducten? Vegan shampoo bijvoorbeeld, is vrij van dierlijke ingrediënten , zoals Hyaluronzuur, Keratine, Biotin, Cetyl alcohol en Stearinezuur *Ik leg later uit hoe, wat en waar, daar waar inmiddels ook natuurlijke varianten van zijn.* En bevat geen ingrediënten die op dieren zijn getest. Zelfs niet in het eindproduct.

Is er wel verschil tussen een natuurlijke shampoo en een vegan shampoo? Jazeker! Vaak denkt men dat het hetzelfde is, maar niets is minder waar. Bij een natuurlijke shampoo behoudt het grootste percentage van de ingrediënten, zijn natuurlijke vorm/structuur. Maar er kunnen wel ingrediënten in zitten die niet vegan zijn en visa versa ook.

Iets wat niet natuurlijk is maar wel dierproefvrij – en vriendelijk, zal weer in vegaproducten voorkomen. Hieronder de uitleg:

We kennen allemaal sulfaten, of we weten wat het in onze shampoo doet, namelijk ons haar lekker laten schuimen en schoon aan laten voelen. Ze reinigen de hoofdhuid goed, maar wel met het gevolg dat je haar droog en stug aan kan voelen. Ook de eventuele beschermlaag van je huid kan hiermee verstoord worden. De bekende SLES (Sodium Laureth Sulfate ) en SLS (Sodium Lauryl Sulfate ) zitten daarom niet in de natuurlijke shampoos , maar kan wel in de vegan variant voorkomen. Een iets vriendelijkere variant is bijvoorbeeld Disodium Cocoamphodiacetate. Dit zijn milde reinigers, die niet in je huid dringen en biologisch afbreekbaar zijn.

Siliconen

Altijd fijn als je haar geen klitten meer vertoont en mooi glanst, maar dit komt wel door het laagje wat om je haar wordt gelegd, waardoor het eigenlijk een beetje verstikt. Vergelijk het met een vette laag olie die in een pan zit en eigenlijk alleen maar weg gewassen kan worden met een goed afwasmiddel. (Beetje raar haha, maar soms kan je dingen beter visualiseren!) Wil je dit laagje er weer uit hebben, heb je toch die sulfaten ( liefst 1 keer uiteraard ) nodig . Dit kan dus wederom wel in vegan zitten maar niet in natuurlijke shampoos.

De houdbaarheid van een shampoo word vaak geregeld door de parabenen. De uitkomst volgens sommige studies laat zien dat dit wel eventuele schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Het hormoon oestrogeen, wordt vaak in borsttumoren aangetroffen, nadat de activiteit van het hormoon in de lichaamscellen worden nagebootst. Om deze reden is dit een absolute NO-GO voor natuurlijke shampoos, maar wederom is het geen dierlijk ingrediënt.

De geur aan het product (parfum), kan zowel natuurlijk, als chemisch worden toegevoegd. De een valt voor de munt en lavendelgeur , de ander voor de kauwgomballen explosie. Al met al blijft het een grijs gebied als het gaat een dierlijk ingrediënt, zoals bijvoorbeeld bijenwas en castor olie waardoor het niet altijd goed vermeld wordt.

Hyaluronzuur

Een lichaamseigen stof die een belangrijke functie heeft in het herstel, vochtbalans en elasticiteit van ons haar. Een eiwit dat word gewonnen uit de navelstrengen en de synodale vloeistof rond de gewrichten van dieren, maar ook uit hanenkammen. Gelukkig kunnen we het ook uit natuurlijke bronnen halen zoals uit de gisting van suikerbieten door lactobacillen. Hierdoor kunnen ze worden voorkomen in beide shampoos.

Cetyl alcohol

Een vetalcohol dat de substantie dikker maar ook glanzender maakt . Voorheen werd deze gewonnen uit de potvisfamilie of walvisachtigen, maar ook gelukkig inmiddels uit kokos-en palmolie. Per standpunt dus verschillend welke word gebruikt in welk type shampoo of verzorger.

Biotin (B8)

Een water oplosbare vitamine, die in zowel dierlijke als natuurlijke bronnen zit. Denk hierbij aan pinda’s, noten, maar ook in eieren en lever. Het zorgt voor het omzetten. Dit stofje zorgt voor het opnemen van voedingsstoffen voor lichaam en haar. Zonder biotine kan je haar er dof uitzien en zelfs haaruitval veroorzaken.

Keratine

Keratine hoor je overal! Vooral pluizig, frizzy en droog haar gaan hier goed op. Wij als mens produceren dit gelukkig ook zelf, maar soms heeft het een extra boost nodig. Bij de dieren word het voornamelijk gewonnen uit veren, hoorns, dierenhoeven en haar. Natuurlijke keratine wordt gewonnen uit radijs, kokos, en fruitextract. Maar dat het goed is voor je haar én huid is een feit!

Stearinezuur

Die horen we niet vaak, een vetzuur dat wordt gebruikt om de emulsie stabiel te houden en geeft een dunne beschermende laag over het haar. Dit helpt de schade te beperken door invloeden van buitenaf, zoals kou, wind en/of zon. Deze stof is vaak terug te vinden in conditioners en komt van nature voor in cacaoboter en sheaboter, maar kan ook gewonnen worden uit katoenzaadolie. Ook halen ze deze vetzuren weg uit de vetten van koeien, varkens, schapen en zelfs honden.

Er zitten natuurlijk nog veel meer ingrediënten in shampoos en conditioners, tientallen…. Het is daarom niet makkelijk om altijd volledig vegan of natuurlijk te gaan. Er zitten aan beide kanten voor- en nadelen. Wat past bij de klant, jouw salon, de boodschap en misschien ook wel de trend?

Om mijn assortiment uit te breiden heb ik o.a. gekozen voor het merk Alter Ego. Een exclusief salonmerk uit Italië dat volledig vegan tot 99% natuurlijk is. Dus zonder sulfaten, parabenen en petroleum. Een 100% recyclebare verpakking en dermatologisch getest.

Vertel je klant wel dat het een andere manier van verzorgen is, dus ook de ‘feeling’ dat ze hebben met het wassen en verzorgen. Maar als ze al achter de boodschap staan, staan ze ook achter de werking ervan. Succes!

Liefs, Ginger

Ginger Martens

Ginger Martens heeft een bak aan kennis en (internationale) ervaring en zit 22 jaar in het kappersvak. Al 8 jaar heeft ze haar eigen fijne salon, Studio 3332 in Lelystad.

Meer weten? Check Facebook of Instagram.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed