Op Haren & Snaren

Op Haren & Snaren

Walter Postma is kapper en haarwerk-leverancier bij KapsalonRosa.nl en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland.
In deze column schrijft hij over zaken uit het dagelijks leven, bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen
.

Ziek

Zo’n 10 jaar geleden kreeg mijn vrouw te horen dat ze ziek was en behandeld zou moeten worden. De schrik zat er goed in, maar de vooruitzichten waren goed dus daar hielden we ons aan vast.
We kregen uitgebreid te horen welk traject er voor haar lag en vol goede moed gingen we, meestal gezamenlijk, naar het ziekenhuis onder het motto “twee horen meer dan één”.

Intake

Elk nieuw onderdeel in het traject werd veelal vooraf gegaan door een soort van intake waarin kort doorlopen werd of er klachten waren na het vorige onderdeel, allergieën of reacties waren etc. Op een zeker moment werd mijn vrouw gevraagd of ze ook andere medicijnen, van welke aard dan ook, gebruikte dan de voorgeschreven medicatie van het ziekenhuis.

Homeopathie

Mijn zus, die homeopathisch arts is, ondersteunde mijn vrouw vanaf het begin met middelen die haar zouden helpen om de behandelingen makkelijker te doorlopen door o.a. misselijkheid te onderdrukken, dus..
Dat gaven we netjes aan.

Ter kennisgeving

De medewerker van dienst schreef dat keurig op en maakte er verder niet zoveel werk van. Ze zou het overleggen met de arts, aldus haar kon het geen kwaad en kon mijn vrouw de middelen prima blijven gebruiken.

Verschil van mening

Gedurende een dergelijk lang traject komen er natuurlijk meerdere personen voorbij en zo kom je nog eens wat te weten. Raar genoeg is er ook in de medische wereld, waarvan je mag verwachten dat iedereen met dezelfde “mond” spreekt, nog weleens verschil van mening over diverse zaken. Enerzijds is dit omdat er een medische kant aan het verhaal zit, terwijl er aan de andere kant natuurlijk een ‘menselijke’ factor is.

Best of both worlds

Zo kwamen we erachter dat er artsen in het ziekenhuis werkten die een forse weerstand hadden tegen alles wat met natuurgeneeswijzen te maken hebben. Persoonlijk vind ik dat we héél veel werkzame ingrediënten aan de natuur te danken hebben maar tegelijkertijd wijs ik  de reguliere medische wetenschap niet af; wat mij betreft kies ik voor “Best of both worlds”.

Homeopathie, of nie?

Op een zeker moment had ik een telefonisch consult met een medewerker van één van de artsen en ik vroeg haar naar de weerstand van haar werkgever tegen Homeopathie waarop zij antwoordde dat hun hele team daar “niet zo van was…”. Op mijn vraag “waarom niet?”,
kreeg ik als antwoord “omdat het niets doet, want het is een verdunning van een verdunning, blablabla!”.

In de val

We babbelden nog wat verder en op een gegeven moment vroeg ik haar waarom mijn vrouw in een eerder stadium aan had moeten geven of ze homeopathische medicatie gebruikte. “Omdat het tegen kon werken”, was het antwoord en ineens was ze stil.
Ze had in de gaten dat ze in de val gelokt was.

De les lezen

Het was niet mijn bedoeling om haar de les te lezen, maar ik ontkwam er niet aan. Ik vroeg haar waarmee mijn vrouw behandeld werd? Taxol!
En waar komt dat vandaan? Uit de taxusboom!

Einde gesprek

Ik ging helemaal los. Of ze wel wist dat de naalden van de taxus boom zo giftig zijn, dat dit verdunt toegediend wordt en daardoor eigenlijk te vergelijken was met een Homeopathisch middel. Het gesprek duurde niet zo heel erg lang meer, ze had er niet zoveel zin meer in.

Wees niet negatief

Dit verhaal kwam in mijn gedachten toen ik een tijdje terug een advies wilde geven over een product. De klant in mijn stoel was er heilig van overtuigd dat haar product uit de drogisterij prima was voor haar lokken.
Toen ik probeerde uit te leggen waarom het product niet goed was ging ze automatisch het product verdedigen. Daarbij, ze had op internet gelezen dat die kappersproducten helemaal niet zo veel beter waren, dus..

Ik dacht terug aan mijn ervaring met de ziekenhuis medewerker en gooide het over een andere boeg. Waarom was haar product nu zo goed? En wat zou het dan prettig zijn wanneer ze daarnaast iets zou gebruiken wat het effect zou versterken, zodat ze nog meer plezier van haar kapsel zou hebben!

Best of both worlds!

Wanneer je iets of iemand keihard afwijst zal de kans op een goed, gelijkwaardig gesprek snel afnemen, dit ontneemt beide partijen kansen.

Walter Postma
TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed