Op Haren & Snaren

Op Haren & Snaren

Walter Postma is Kapper en Haarwerk-leverancier bij KapsalonRosa.nl, en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland. Als hobby schrijft deze ondernemer (song)teksten voor Lyricle.nl.
In deze column schrijft hij over zaken uit het dagelijks leven,bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen…

Maestro…

De eerste uitzending van het programma maestro was nog maar net afgelopen of de eerste reacties verschenen op sociale platformen zoals Facebook & Twitter.
Tijdens dit programma mogen BN-ers een poging doen om een orkest te dirigeren en daardoor een muziekstuk volledig foutloos uit te spelen.

Positief…

“Geweldig”, ”lachen” en “vermakelijk” waren de overwegend positieve reacties die te lezen waren .
Velen verheugden zich al op de volgende uitzending waarin de ene BN-er zich waarschijnlijk nog meer clownesk zou gedragen dan de ander, terwijl een andere groep kijkers zich verbaasd hadden over de kwaliteit van die enkele BN-er die wél gevoel voor compositie had.

Negatief…

Naast de positieve reacties was er ook her en der een kritische noot te lezen;
“hiermee wordt deze beroepsgroep weg gezet als volksvermaak en het vak van dirigent / muzikant wordt hierdoor niet serieus genomen”, was de reactie van een gerenommeerde muzikant.
“Alles voor de kijkcijfers, maar respect voor de uitvoerenden is ver te zoeken”, zo wilde hij duidelijk maken.

Reactie…

Ik wilde vooral het positieve er uit halen en reageerde door te zeggen dat
“er nu wel aandacht was voor een beroepsgroep die qua waardering fors onder druk stond en waar de BN-ers duidelijk van aangaven dat het héél moeilijk was om te doen”.
Op dat moment leek me dat het juiste inzicht…..

Ingehaald ….

Door een tweetal gebeurtenissen in de afgelopen periode werd mijn inzicht van een paar maanden terug ingehaald door mijn eigen werkelijkheid;
Allereerst zag ik recent een “advertentie” op Instagram voorbijkomen van een “collega” die het nodig vond om een avondcursus herenknippen aan huisvrouwen te geven en als wervende tekst stond erbij “dat deelnemers na 2 avonden in staat zouden zijn om zelf een ‘Fade’ te kunnen maken zoals Barbers dat altijd doen.”

Normaal probeer ik iedereen in zijn/haar waarde te laten, maar toen ik de foto`s zag van hetgeen er gepresteerd was, en dan met name de foto waar deze kapster trots bij had gezet dat dit haar “demo-model” was, moest ik een openlijke vernedering onderdrukken; Het was géén fade, het door haar geknipte model zag er niet professioneel uit maar ze presenteerde zich alsof ze de wijsheid in pacht had.
Tsja, in het land der blinden is éénoog koning.

Op dat moment dacht ik; “Jij maakt ons vak belachelijk door net te doen alsof iets waar wij jaren voor op school zitten in slechts 2 avonden aan te leren is”.

Mijn conclusie was dat ze waarschijnlijk veel mannelijke klanten verloor aan Barber-shops en middels deze actie nog een paar stuivers haar kant op wilde laten rollen zonder zich te bekommeren om de verlaging van het aanzien van onze professionaliteit.

Regionaal vs. Landelijk…

Maar goed….dat was een lokale actie, en ik ben ervan overtuigd dat het bereik van deze , in mijn ogen nogal ondoordachte actie niet zoveel teweeg zou brengen, totdat…..

….er in mijn krant een artikel stond over een nieuw tv-programma van Özcan Akyol (Eus) ;
Hij zou mensen gaan interviewen terwijl hij hen knipte vóór een belangrijke gebeurtenis, dat leek op zich een mooi stukje reclame voor ons beroep, alleen…..
Eus is geen kapper !
 Maar dat was geen probleem, aldus Eus, want hij had een verkorte , intensieve opleiding gehad, en gooide zelfs met een vakterm ( “laagjes”) om zijn professionaliteit te benadrukken.
En zo ineens, overviel mij het gevoel wat eerder genoemde muzikant waarschijnlijk óók had, het idee dat jouw professie min of meer belachelijk wordt gemaakt, weggezet als “dat kan iedereen”….

Als reactie heb ik enigszins sarcastisch aangegeven dat het misschien beter geweest zou zijn om een kapper de interviews af te laten nemen; “dat tv maken kan toch zeker iedereen ?”

Maar stiekem, héél stiekem, baal ik er van dat ons mooie beroep , wat zo veel méér is dan alleen maar “haar verwijderen” min of meer belachelijk wordt gemaakt.

En met terugwerkende kracht verontschuldig ik me bij de muzikant voor mijn ongevoeligheid toen het over zijn beroepsgroep ging.

Wanneer iemand een beroep uitoefent met aandacht en passie kan dit niet nagedaan worden met een aangeleerd trucje!

Walter Postma

Walter Postma is Kapper en Haarwerk-leverancier bij kapsalonRosa, en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland. Als hobby schrijft deze ondernemer (song)teksten voor Lyricle.nl. In deze column schrijft hij over zaken uit het dagelijks leven,bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen…

No Comments Yet

Comments are closed