Op Haren & Snaren

Op Haren & Snaren

Walter Postma is Kapper en Haarwerk-leverancier bij KapsalonRosa.nl, en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland. Als hobby schrijft deze ondernemer (song)teksten voor Lyricle.nl.
In deze column schrijft hij over zaken uit het dagelijks leven,bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen…

Vakantie….

We hadden op het laatste moment nog een vakantie geboekt;
Acht dagen ‘Glamping’ op een Italiaanse camping zonder goed en wel te weten wat er te doen was, dus het was afwachten of we ons zelf zouden moeten vermaken of vermaakt zouden worden.
Dit laatste was natuurlijk vooral van belang voor jongste dochter die qua leeftijd tussen “mal & dwaas” inzit.
Schoolverlatend waar het de basisschool betreft en aanstaand brugpieper in het nieuwe schooljaar op een andere school.
De omgeving zag er goed uit, genoeg eettentjes, er was een zwembad en een meertje dus we hadden er alle vertrouwen in.

Regen…

De eerste dag kwamen we met stralend weer aan en ruimden snel de auto leeg.
Na enig rondkijken besloten we te gaan eten bij het restaurant bij de ingang van de camping.
Nadat we onze bestelling doorgegeven hadden kwam het gesprek op hetgeen we s ’avonds zouden gaan doen.
“Ik weet niet of we een buitenactiviteit moeten gaan bekijken” , zei mijn vrouw terwijl ze over onze schouders naar de lucht achter ons keek ,”volgens mij krijgen we regen”.
Precies dát gebeurde, en zo kwam het dat we die avond gezellig een spelletje deden op de veranda van onze tent.

Entertainment…

Een dag later maakten we een verkennende wandeling op het terrein en liepen langs de ruimte waar het entertainment team druk doende was om de jongste jeugd te laten knutselen.
Aangezien een andere dochter van ons niet mee was op vakantie omdat zij stage volgt voor een soortgelijke opleiding in entertainment en organisatie , keken we met méér dan gewone belangstelling naar het programma;

We lazen dat het team samengesteld was uit diverse nationaliteiten die samen het doel hadden om de gasten te vermaken, voor ‘elke’ leeftijd was wel iets te beleven, en waar speciaal aandacht aan geschonken werd was de dag afsluiting voor de jeugd op het plein vóór de Pizzeria op het park.

Eten…

Na een aantal dagen rustig de omgeving verkend te hebben besloten we de vierde dag om maar eens op het park te blijven en de pizzeria te bezoeken.
Het eten was goed, de sfeer ontspannen en het was gezellig druk.
Terwijl we plannen aan het maken waren voor de volgende dag startte iemand van het entertainment team de muziek en voor we het wisten stond het plein vol met kinderen van diverse leeftijden en kwamen er zelfs ouders aangelopen.


Dansen ….

Als een soort “flash mob” begon de steeds groter wordende groep te dansen, opgezweept door het animatie team;
we zagen onze ietwat sullige alleenstaande overbuurman zijn best doen om met zijn kinderen mee te doen, een dame van een paar caravans verderop trok spontaan een paar kinderen die aan de kant stonden te kijken er bij, en voor we het wisten was het één grote hossende massa.
Natuurlijk kende niet iedereen passen en ging er soms één naar links terwijl rechts de bedoeling was, maar toch….Niemand werd uitgezonderd, iedereen deed mee!

Wat op mij het meeste indruk maakte was het feit dat , misschien vanwege de vakantiestemming, mensen waarvan je wist dat ze in het dagelijks leven elkaar met enig argwaan zouden bekijken , deze nu samen optrokken om samen een zo leuk mogelijk moment te creëren;
Je zag het aan de  entertainers; uit diverse windstreken met eigen gebruiken, eenheid uitstralen voor het plezier van de gasten.
De gasten zelf die verschillen lieten voor wat het was alleen maar om het voor henzelf maar vooral de jeugd zo leuk mogelijk te maken.
En natuurlijk de kinderen die zonder vooroordeel elkaar uitlegden wat de bedoeling was wanneer iemand de pasjes niet kende.

Allemaal verschillende types met hetzelfde doel…..

Vakantiegevoel vasthouden…

Terwijl ik dit zat te bekijken bedacht ik me dat het uiteindelijk ook binnen een groep medewerkers van een bedrijf zo zou moeten zijn, ondanks de onderlinge verschillen samen hetzelfde doel nastreven om het de klanten naar de zin te maken.
Vreemd dat dit soort zaken me wél opvalt wanneer ik vakantie heb, maar hier niet over na denk wanneer ik volop aan het werk ben.

Ik nam me voor om bij thuiskomst het ‘vakantiegevoel’ zo lang mogelijk vast te houden door “open” naar mijn team te kijken en hierdoor iedereen mee te krijgen in mijn visie.

Nu, 3 maanden later, merk ik dat ik allang weer op dezelfde manier bezig ben als daarvoor , net zo “bedrijfsblind” als voorheen.
Ik heb er nog eens goed over nagedacht, en dé oplossing voor dit terugkerende probleem gevonden;

                                                                     Ik moet vaker op vakantie  !!

Ooit zei iemand me: “als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg”
Daarom is het goed om af en toe afstand van jouw bedrijf te nemen om er met een frisse blik naar te kunnen kijken.

Walter Postma

Walter Postma is Kapper en Haarwerk-leverancier bij kapsalonRosa, en geeft trainingen & showpresentaties aan collega-kappers in heel Nederland. Als hobby schrijft deze ondernemer (song)teksten voor Lyricle.nl. In deze column schrijft hij over zaken uit het dagelijks leven,bespiegelingen op de actualiteit en geeft af en toe vrijblijvende adviezen…

No Comments Yet

Comments are closed