Haargroeimiddelen van vroeger

Haargroeimiddelen van vroeger

Even een weetje: je kunt het haar aan de buitenkant beschadigen door
onzorgvuldige behandelingen, maar als het haar weer verder groeit is dat nieuwe haar weer van dezelfde kwaliteit als voor die slechte behandeling.

En dan nog wat: de benaming “haargroeimiddelen” is ook niet juist. Ik gebruik tegenwoordig de benaming “haarbehoudmiddelen”. Ook de huidige medisch erkende medicijnen, zoals minoxidil en finasteride, kunnen alleen maar het nog aanwezige haar behouden. We hebben het hier dan wel over erfelijke haaruitval. Het terugroeien van eenmaal verloren haren bij een erfelijke haaruitval kan niet. Haaruitval door een haarziekte kan weer herstellen als de oorzaak is opgelost en als je er bijtijds bij bent.

Haargroeimiddelen van vroeger

Vette oplossing tegen haaruitval

In het oude Egypte dachten ze dat de oplossing tegen haaruitval lag in het smeren van veel vet. Ongeveer 1500 jaar voor Christus jaagden ze op nijlpaarden, krokodillen en slangen om het vet van die dieren te
gebruiken. Dat vet werd dan rijkelijk over het kale mannenhoofd gesmeerd. Zelfs nu nog is de term “Snake oil” een veelgebruikte term voor een haar-sjoemelproduct. Neus dicht dus.

Liever geitenurine of duivenpoep?

Ook de Grieken hadden een oplossing. Daar zweerden ze bij twee methoden. Van de eerste was Hippocrates, de wijsgeer, een fan van: een mix van opium, mierik, duivenpoep, rode biet en een handjevol kruiken
moest het haar op magische manier opnieuw doen verschijnen. Aristoteles had het niet zo op de grote boodschap, hij gaf de voorkeur aan het smeren van geitenurine. Waarschijnlijk zijn toen neusknijpers uitgevonden.

De Vikingen

Ook de Vikingen waren overtuigd van de kracht van vogelontlasting, zij
smeerden ganzenpoep.

Cleopatra en Caesar

Hun recept tegen kaalheid was als volgt: kook een lotion op basis van muis, paardentanden, berenvet en smeer rijkelijk. Een andere smakelijke maaltijd die in die tijd werd voorgesteld, was het verbranden van de genitaliën van
apen en de as vermengen met eigen urine. Gegarandeerd succes.

Koning Henry VIII

Hij vermengde de urine van zijn honden en zijn paarden voor zijn
kale bolletje.

Wat te denken van muziek?

In 1896 verscheen in Amerika een wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat snaarinstrumenten en de piano kaalheid tegengaan, terwijl blaasinstrumenten juist een slechte invloed hebben op het behoud van een
volle haarbos. Deze wetenschapper had waarschijnlijk gewoon genoeg van de trompettende buurjongens. Het stinkt in ieder geval niet.

Positief denken

Waarom het tot begin 19de eeuw moest duren tot deze oplossing aan het daglicht kwam, is ons een raadsel. De Fransman Emile Couè meldde dat positieve gedachten ook haaruitval tegengaan. In ieder geval altijd het proberen waard. Zijn recept? Langdurig tegen jezelf zeggen: het gaat met mij van dag tot dag, steeds beter, beter en beter.

Het kan ook veel simpeler

Op je kop gaan staan om de bloedtoevoer naar het hoofd te vergroten. Een Engelsman vond zelfs een apparaat uit om langdurig op je kop te kunnen blijven staan.

Terug naar de lichaamssappen

Zwitserse boeren zweren bij vleermuismelk en de boeren in Colombia laten zich nog net niet likken door koeientongen, maar gebruiken wel hun speeksel tegen kaalheid.

En wat te denken van deze middelen?

Ook vandaag de dag nog populair. Het uilenverhaal. Het recept? Een ui schillen en fijnstampen. Dan deze smurrie op het kale deel van het hoofd aanbrengen. Afdekken met aluminiumfolie en een nachtje mee slapen. Dit regelmatig herhalen totdat je partner je het huis uit zet.

De lik van een koe

Even bukken en je haar komt vanzelf weer terug. Ook dit verhaal blijft het nog altijd goed doen en haalde toen de krantenkoppen. Wel even opletten voor het schrikdraad.

In 3 weken weer een volle bos met haar

Als  ik zo’n advertentie ziet rijzen mijn (getransplanteerde) haren te berge. Het bewijs is meestal: “De vrouw van mijn vriend, en daar weer de schoonmoeder van,  hoorde dat succesverhaal op een bingo-avond van een bezoeker die het had gehoord bij de bakker”.

Gegroet, Hans J. Diks

Hans J. Diks

Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.

Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed