MBO College Zuid leert studenten duurzaam te werken in de salon

MBO College Zuid leert studenten duurzaam te werken in de salon

Succesvolle eindpresentatie van Green Salon

De beautybranche en duurzaam ondernemen, in eerste instantie niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar studenten en docenten van het Team Haarverzorging van het MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam, laten met het Europese Project Green Salon zien dat dit zeker mogelijk is.

Het Europese project Green Salon heeft als doel de manier van werken in scholen en salons veiliger en ‘groener’ te maken. Studenten en docenten van MBO College Zuid hebben voor het project samen met opleidingscentra uit Spanje, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gewerkt aan de ontwikkeling van vijf producten: een magazine, een lessenserie, een digitale scan, een computerspel en een bordspel. De lessenserie over veilig en duurzaam werken in het kappersvak zal na de eindpresentatie op 22 maart door MBO College Zuid ingevoerd worden voor eerstejaarsstudenten. Opleidingsmanager Haarverzorging, Pieter van der Bent: “Wij vinden het belangrijk dat studenten bewust zijn van een duurzame en vooral veilige manier van werken in de kapsalon. Het is niet zo dat je studenten alleen de vakvaardigheden leert, maar je leert ze ook goed voor zichzelf te zorgen, om zo beroepsziektes te voorkomen.”

     

Project succesvol afgesloten met de Final Conference.
Op donderdag 22 maart vond de ‘Final Conference’ van de Green Salon bij MBO College Zuid plaats. Speciaal voor de eindconferentie waren alle Europese partners naar Amsterdam gekomen om hun eindproducten te presenteren.Ruim 150 genodigden, ondernemers uit de kappersbranche en kappersscholen, waren aanwezig. De middag werd geopend door Miet Verhamme, die verantwoordelijk is voor het Europees beleid & Europese projecten binnen de beroepsvereniging van kappers(Coiffure.org). Zij presenteerde de organisatie, hun beleid inzake duurzaamheid en lopende en voltooide (EU) projecten op het gebied van gezondheid en veiligheid en milieukwesties in kapsalons.  Verhamme was lovend over het project de Green Salon en het eindwerk van de studenten en docenten, en nodigde de projectleiders uit om tijdens de volgende Europese bijeenkomst hun producten te presenteren. De opening werd afgesloten met  een mini-haarshow. De haarcreaties van de modellen waren volledig duurzaam, en gecreëerd door de studenten en docenten van het project.

     

Na de opening konden de genodigden verschillende workshops bijwonen over duurzaamheid. Zo waren er workshops over goede ventilatie en over het effect van water op de gezondheid. De hele middag konden de aanwezigen de informatiemarkt, waar de studenten hun eindproducten presenteerden, bezoeken. Er was veel interesse vanuit scholen voor de lessenserie die ontwikkeld is tijdens het project. Scholen kunnen het lesmateriaal gratis aanvragen via de website (www.greensalon.eu). Maar ook vanuit salons was er veel interesse in de ontwikkelde producten. Vooral de stand met de speciaal voor salons ontwikkelde ‘diagnostische scan’ werd veel bezocht door ondernemers uit de kappersbranche. Met de diagnostische scan kunnen salons door het beantwoorden van enkele vragen zien hoe duurzaam ze op dit moment al werken en hoe ze dit kunnen verbeteren. Het plan is dat salons vanaf dit jaar hun bedrijf via de website van het project kunnen scannen. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Wilt u meer informatie over het project en de eindresultaten? Bekijk dan de website www.greensalon.eu.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed