Kleurstapelingen in het haar

Kleurstapelingen in het haar

Er belt een klant op en ze wilt graag een mooie balayage in haar haren. Je vraagt aan haar of ze haar haren al eerder heeft laten kleuren. De klant zegt dat het al 2 jaar geleden is dat ze haar haren voor het laatst heeft gekleurd en dat er nog een paar blonde plukken aan de onderkant zitten. Ze zegt ook dat haar haren lang zijn.

Jij boekt een afspraak in jouw overvolle agenda voor 3 uur lang omdat een balayage techniek best wel lang duurt. De klant komt op de afgesproken tijd aan bij jou en je ziet opeens dat er meer aan de hand is in het haar dan alleen de blonde plukken in de lengtes. Oeps, je ziet een kleuropstapeling midden in het haar zitten. Je vraagt aan de klant of ze hiervan bewust is, want als jij een mooie balayage erin zet en je gaat door de kleurstapeling heen, wordt dit een andere kleur als de aanzet en de punten. De klant zegt: “Ja, volgens mij was er een soort toner opgegaan nu je het vraagt.”

Als een klant vertelt dat ze twee jaar niks gedaan heeft met haar haren, ga ik er vanuit dat ongeveer 24 cm natuurhaar aanwezig is. Ik reken 1 cm per maand ongeveer, dat is het gemiddelde. Als er 1 kleur aanwezig is in de lengtes, dan krijg je wel een mooi resultaat. Als er meerdere kleuringen aanwezig zijn in de lengtes, dan wordt het resultaat wel een ander verhaal.

Hoe krijg je opstapelingen?

Je hebt je haar nog nooit gekleurd en je eigen haar is donkerblond. Je wilt graag een bruine kleur in je haar. Je gaat naar je kapper, de kapper kleurt je haar bruin en je hebt bruin haar. Na 2 maanden zie je een uitgroei en je wilt toch naar donkerbruin. Je gaat naar een andere kapper en ze doen er donkerbruin in. Nu is je uitgroei 1 keer gekleurd (donkerbruin) en je lengtes 2 keer (bruin en daarna donkerbruin) Zo krijg je dus opstapelingen van kleuringen. Doordat de lengtes al kleur bevatten, krijg je opstapelingen in het haar. Hieronder wat voorbeelden.

Kleuropstapeling foto 1

Je kunt zien op deze foto dat deze vrouw meerdere keren een andere kleur heeft gekozen. Eigenlijk zou ik deze klant niet aannemen want het haar is erg droog en er zijn teveel opstapelingen in het haar aanwezig.

Kleuropstapeling foto 2Deze klant heeft een bruine balk in haar haren en deze balk valt op zich nog niet erg op totdat je er een highlight in gaat zetten en dat de balk maar niet lichter wilt worden dan oranje.

Kleuropstapeling foto 3De aanzet was een paar keer met een 5.1 geverfd en de punten waren meerdere keren geblondeerd. De klant wilde graag een balayage. Als de aanzet geverfd is, dan is het lastiger lichter maken dan natuurhaar. Er komt veel warmte vrij. De punten hadden een egale warme blonde kleur en heb ik nuances ingeverfd om de lijnen te verzachten. Met 2 kleuren in het haar is wel mogelijk om een mooie balayage te krijgen in het haar.

Ik zie dit zo vaak in de stoel. Als een klant meerdere “balken” in haar haren heeft, vertelt dit ook wel iets over de klant zelf. Als je een klant hebt die zuinig is met haar haren, zal ze niet zoveel balken hebben in haar haren. Vraag goed aan de klant wat haar geschiedenis is van haar haren en wat ze verwacht van jou. Vraag haar desnoods eerst op een intake gesprek dat jezelf kan zien wat de mogelijkheden zijn. Dan krijg je nooit misverstanden.

Liefs, Brenda

Brenda van Walsum

Brenda van Walsum is Master Color Specialist en zit inmiddels alweer 20 jaar in het kappersvak. Via haar Instagramaccount deelt ze de mooiste creaties.

Meer weten? Check @brenda_haarstyliste

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed