Kan het verven van het haar ook een oorzaak zijn van haaruitval?

Kan het verven van het haar ook een oorzaak zijn van haaruitval?

Het gebruik van haarverf is heel gebruikelijk: meer dan 60% van alle vrouwen heeft in het verleden wel eens een soort haarverf gebruikt en dat soms iedere maand. Dit om de uitgroei bij te werken. Zeker nu met de Corona perikelen gebeurt dit veelal thuis.

Haaruitval door haarverf 

Een vraag die velen echter afschrikt, is of haarverf haaruitval kan veroorzaken. Ja, dat is heel goed mogelijk. Niet direct door invloed van zaken buiten de huid op de haarfollikels onder de huid, maar het kan wel leiden tot haarbeschadigingen, vooral als je je haar te vaak verft en vooral als je het haar blondeert.

De oorzaak van die haaruitval

Je realiseert je het misschien niet, maar het wrijven en kammen dat gepaard gaat met het verven van haar, kan de haren losmaken in de fase van het afstoten (de telogene fase van de haargroeicyclus), wat leidt tot meer haaruitval. Haarverf bevat ook zowel ammoniak als waterstofperoxide, die op dezelfde manier telogene haren kunnen losmaken en resulteren in meer haaruitval.

Een chemische reactie

De chemicaliën in haarverf kunnen ook de haarschachten fysiek verzwakken (d.w.z. het deel van een haar dat buiten het huidoppervlak
uitsteekt), waardoor haarverlies door breuk kan optreden. In eenvoudige
bewoordingen; het haar wordt erg droog en broos, wat kan resulteren in ongelijke lagen en een gebrek aan volume veroorzaakt door geknakte lokken, wat het dunner worden ook duidelijker kan maken.

Wat te doen

Als je je zorgen maakt over haaruitval door het gebruik van haarverf, raden we je aan een pauze te nemen en het haar de tijd te geven om te herstellen.
Sommigen vinden het gebruik van conditioners ook nuttig, omdat ze helpen om je haar gehydrateerd te houden. Een andere optie kan zijn om over te schakelen naar een semi-permanente kleur of om highlights uit te proberen, die in ieder geval niet al het haar kunnen aantasten.

Gegroet,
Hans J. Diks

Hans J. Diks is dé expert in haarproblemen. Hij heeft al meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de haarproblemen zowel medisch als niet-medisch.

Meer weten? Kijk op:
www.haarproblemen.nl

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed