INITIATIEF VAN L’ORÉAL NEDERLAND OM STATUSHOUDERS EEN KAPPERSOPLEIDING AAN TE BIEDEN, KRIJGT WAARDERING VAN MINISTER KOOLMEES

INITIATIEF VAN L’ORÉAL NEDERLAND OM STATUSHOUDERS EEN KAPPERSOPLEIDING AAN TE BIEDEN, KRIJGT WAARDERING VAN MINISTER KOOLMEES

Tien statushouders met een passie voor het kappersvak volgen een verkorte avondopleiding tot hairstylist. Dit initiatief van L’Oréal Nederland in samenwerking met de Nederlandse Kappersakademie en de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF is in januari van start gegaan en een groot succes. Gisteren bracht Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan de kappers-in-spé in Amersfoort. Ook sprak hij de drie partners over de meerwaarde van dit pilotproject voor de deelnemers en de samenleving.

L’Oréal Nederland heeft de pilot samen met de Nederlandse Kappersakademie en het UAF opgezet omdat zij willen investeren in de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen. De combinatie van leren en werken is bovendien een relatief korte en tegelijkertijd duurzame route naar een baan. Minister Koolmees van SZW was onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de deelnemers: ‘Dit is een mooi voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat ervoor zorgt dat mensen die hier mogen blijven, ook mee kunnen doen. Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving.’

De meeste deelnemers hebben al ervaring in het kappersvak, sommigen zien een droom werkelijkheid worden. De nieuwkomers zijn bijna allemaal boven de dertig jaar en hebben geen recht meer op studiefinanciering. Een voltijdopleiding volgen is daarom vrijwel onmogelijk. De pilot biedt de mogelijkheid om een intensieve avondopleiding tot Hairstylist II te combineren met stages of een bijbaan. De opleiding levert een diploma op waarmee zij aan de slag kunnen bij Nederlandse kapsalons.

Eén van de deelnemers is Yehya, gevlucht uit Syrië en woonachtig in Amsterdam: ‘Ik heb als visagist voor veel bekende merken gewerkt. Ik ben graag creatief bezig en als hairstylist en visagist kan dat. Zonder deze opleiding had ik geen kans om in Nederland snel een baan te vinden. Nu denk ik dat het me gaat lukken.’

Zicht op werk

Over twee maanden zijn de kappers klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Dan hebben ze hun stage afgerond en Nederlandse diploma op zak. Statushouders missen in de beginperiode een professioneel netwerk en daarom krijgen ze, voor zo ver nodig, ondersteuning van de kappersbranche en het UAF bij het zoeken naar een baan.

Het UAF signaleert dat er veel behoefte is aan dit soort leerwerktrajecten die aansluiten bij de kennis en ervaring die vluchtelingen meebrengen. Zowel onder nieuwkomers als onder werkgevers. De trajecten bieden de nieuwkomers binnen afzienbare tijd zicht op een baan en in veel sectoren is een groeiend tekort aan vakmensen.

L’Oréal Nederland en de Nederlandse Kappersakademie zijn dan ook verheugd dat dit project enthousiaste vakmensen oplevert voor de kappersbranche en tevens een groot maatschappelijk belang dient.

Fotocredits: UAF / Sahar Jahish
Over L’Oréal
Dit project is een initiatief van Beauty for a Better Life, dat onderdeel uitmaakt van de L’Oréal Foundation. Beauty for a Better Life helpt kwetsbare gemeenschappen met het herwinnen van hun gevoel voor eigenwaarde en draagt bij aan hun integratie, door (gratis) welzijn- en schoonheidsbehandelingen, en beroepsopleidingen in de beautysector aan te bieden.
www.fondationloreal.com
Over de Nederlandse Kappersakademie
De Nederlandse Kappersakademie biedt als sinds 1953 erkende kappersopleidingen aan met de focus op kwaliteit en praktijk.
www.kappersakademie.nl
Over UAF
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF begeleidt de vluchtelingen tijdens de studie en bij het vinden van een baan die aansluit bij het opleidingstraject.
www.uaf.nl
TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed