We willen allemaal nog wel een paar jaar kunnen blijven knippen en föhnen zonder dat we letterlijk vast komen te zitten in die gevreesde kappershouding. We hebben wat tips gekregen van Justin Michael Parra, stylist bij La Bella Salon & Beauty Lounge en Sam Villa Ambassador. Dus, het is tijd om je lichaamshouding eens goed onder de loep te nemen.
Waarom is een goede houding zo belangrijk?
Volgens Parra is het eenvoudig: “Wanneer we achter de stoel staan, belasten we vaak de verkeerde spieren en negeren we anderen. En dat is de grootste oorzaak van die vervelende rug-, schouder- en nekklachten. Een beetje bewustzijn over je houding kan al een wereld van verschil maken.”
De juiste houding voor het föhnen van haar
1. Gaststoel: De geheime kracht van de hoogte
Trek je stoel niet alleen omhoog omdat het een mooie beweging is voor je Instagram-story. Pas de hoogte aan afhankelijk van het hoofd van je klant en de behandeling die je doet. Het doel is om je arm in een ‘L’-positie te houden. Dit voorkomt dat je je schouders de hele dag omhoog houdt en bespaart je een hoop spanning. Voor clipper-snitten moet de stoel wat hoger staan, maar als je lang haar moet föhnen, zet de stoel dan wat lager. Je rug zal je dankbaar zijn
2. Hoofd en nek: Geen contortionist nodig
Het kantelen van je hoofd van links naar rechts om het haar van je klant goed te kunnen zien is zóóó 2010. In plaats daarvan kun je gewoon je schouders draaien om alle hoeken van het haar te checken. Houd je hoofd in balans (ja, ook mentaal!) en ontspan je schouders . Zo vermijd je die irritante nekspanning die zich vaak tijdens een lange werkdag opbouwt. Wil je niet.
3. Föhnmondstuk: Beweeg de föhn, niet je armen
Ja, we weten het, je hebt die föhn als verlengstuk van je arm, maar het is beter om de föhn te bewegen dan je armen te draaien. Je ellebogen moeten naar beneden wijzen om de spanning op je schouders te verminderen. En no worries, je klant zal het resultaat nog steeds fantastisch vinden.
4. Houding: Beweeg, beweeg, beweeg!
Sta nooit als een standbeeld. Ziet er niet uit, en heeft geen zin. Verplaats je voeten regelmatig om je gewicht beter te verdelen. Probeer eens één been naar achteren te plaatsen en naar voren te leunen. Zo ontlast je je onderrug en zorg je ervoor dat je niet de rest van de dag met pijn in je onderrug rondloopt. Vergeet niet je buikspieren aan te spannen. Een sterke core zorgt ervoor dat je rug niet te veel te verduren krijgt.
Parra’s gouden tip
Parra heeft nog een gouden tip voor je: “Ik stretch altijd na elke dienst, vooral mijn onderrug, bilspieren, hamstrings, triceps en schouders. Dit helpt de spanning in de overbelaste spieren te verlichten en de spieren die ik de hele dag heb verwaarloosd, weer wakker te maken.” Zo simpel kan het zijn, dus.