GEVLUCHTE KAPPERS EN BARBERS KUNNEN AAN DE SLAG!

GEVLUCHTE KAPPERS EN BARBERS KUNNEN AAN DE SLAG!

KARA TEPE HEEFT EEN BARBERSHOP & VERNIEUWDE BEAUTYSALON

BarberSociety en WieWatHaar hebben de Nederlandse stichting Because We Carry geholpen bij het opzetten van een vaste barbershop en een make-over van de beautysalon voor de bewoners van vluchtelingencampus Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Zij wilden iets betekenen voor de mannen en vrouwen die daar vaak uitzichtloos verblijven. Een team van 9 vrijwilligers vanuit BarberSociety en WieWatHaar én een team van 9 vrijwilligers van creatief bureau Maak zijn afgelopen maandag teruggekeerd na een verblijf van 4 dagen. Mede dankzij hulp van sponsoren en donaties, is het hen gelukt de barbershop te realiseren, de beautysalon een make-over te geven en daarnaast hoogwaardige educatie te bieden.

De situatie van de bewoners van de kampen op Lesbos is nijpend. Duizenden mensen wachten daar al lange tijd in een uitzichtloze situatie. Campus Kara Tepe is daarentegen een lichtje in de duisternis. Mede door de hulporganisatie Because We Carry die zich daar inzet om mensen op de vlucht een humanere opvang te bieden. Ze organiseren veel activiteiten voor jong en oud op de campus, waaronder ook beautybehandelingen en knipbeurten. Een nieuw kapsel behoort misschien niet tot de eerste levensbehoefte van een vluchteling. Maar een barbershop en beautysalon zijn een meer dan welkome afleiding. Een goede knipbeurt én contact hebben met anderen helpt enorm bij het weer mens voelen. Veel mensen op de vlucht zijn dat gevoel van eigenwaarde namelijk kwijtgeraakt. Bovendien kan educatie nieuw perspectief bieden aan mensen die hun vak lange tijd niet meer konden uitoefenen.

DE BARBERSHOP

Onder de naam ‘Brothers & Beards’ heeft Because We Carry al een start gemaakt met het aanbieden van knipbeurten en ze wilden dit graag naar een hoger niveau tillen. Marc van de Hare van BarberSociety vond in onder andere 1922 by J.M.Keune en 1o1BARBERS geweldige sponsoren die ervoor hebben gezorgd dat een container naar Lesbos werd verscheept én met het juiste meubilair als barbershop ingericht kon worden. Bovendien vond hij ook educators Ronald de Bont (Groningen) en Nero de Boer (Ermelo) bereid om een 3-daagse training te geven. De barbers werden ter plekke opgeleid om zelf als barber aan de slag te kunnen én deze kennis ook weer te kunnen delen met anderen in Kara Tepe zodat dit initiatief uiteindelijk zelfstandig kan draaien.

Marc van de Hare, oprichter BarberSociety en initiatiefnemer vanuit BarberSociety, vertelt: “Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Het was ongelofelijk mooi om te zien hoe dankbaar en blij de mensen waren met de barbershop en de educatie die wij hun hebben kunnen bieden! In 3 dagen tijd bouw je echt een band op met ze en je hoopt het beste voor hen. Ik ben erg onder de indruk wat de stichting Because We Carry en ook Movement on the Ground daar heeft neergezet voor deze mensen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe hun activiteiten een glimlach op de gezichten van kinderen en volwassenen brengt. Iets wat ze nodig hebben, geloof mij. Ongelofelijk wat zij allemaal organiseren. Het zijn gedreven mensen die ervoor staan om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen en in hun behoeften te voorzien. Heel mooi. Ik ben dankbaar dat wij ons steentje daaraan hebben kunnen bijdragen en ik ben er ongelofelijk trots op dat wij dit met zijn allen in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren. Dat hadden wij niet gekund zonder sponsoren en donaties. Onze dank, en die van de barbers op Kara Tepe, is groot!

DE BEAUTYSALON

Er was al een beautysalon op Kara Tepe, maar deze kon wel een opknapbeurt gebruiken en ook waren extra producten meer dan welkom. Elke ochtend werden trainingen gegeven. Marit Heemskerk van WieWatHaar had een team van 3 topmensen bereid gevonden om mee te reizen naar Lesbos. Niemand minder dan Ilham Mestour, Eline de Hont en Barbra Oliemans hebben deze intensieve dagen hun kennis gedeeld met de vrouwen van Kara Tepe.

De training werd afgesloten met de uitreiking van de certificaten en dit was voor alle aanwezigen een emotioneel moment van verbinding. Deze vrouwen hadden zo hun best gedaan en konden bijna niet geloven dat deze topmensen voor hún naar Kara Tepe waren afgereisd. Met deze certificaten kunnen ze niet alleen de beautysalon nog beter voortzetten, maar hebben ze straks hopelijk meer kans op een baan in de beautybranche. Daarnaast heeft de beautysalon een complete metamorfose ondergaan én zijn de nodige producten en tools nu wel aanwezig.

Marit Heemskerk, oprichter WieWatHaar over dit initiatief: “Met gemengde gevoelens keer ik terug naar huis, want wat is het contrast toch groot in deze wereld! Maar ik kijk wel met voldoening terug op deze dagen. Als team hebben wij echt onze schouders eronder gezet en iets moois neergezet. Ik ben dankbaar voor de enorme steun en inzet van de mensen van Because we Carry op Lesbos, het team van Maak en de bewoners van Kara Tepe, die ook meehielpen. Samen hebben we het voor elkaar gekregen. Natuurlijk is het maar een druppel, maar nietsdoen is geen optie en het is belangrijk dat deze mensen weten dat ze niet alleen staan en dat ze ertoe doen. Tenslotte zijn we allemaal met elkaar verbonden.”

NAZORG

Het Nederlandse team blijft op afstand beschikbaar voor advies en gaat met alle ervaringen in het achterhoofd nog een salonhandboek opstellen voor zowel de barbershop als de beautysalon. Het was een week met veel emoties en mooie momenten van verbroedering.

Door deze trainingen en de uitgifte van certificaten van internationaal bekende merken als Keune en Delilah, hebben de studenten echt iets in handen waar ze hopelijk de rest van hun leven iets aan kunnen hebben. Fijn was ook dat Ilham Mestour dankzij haar Marrokaanse roots Arabisch sprak en Nero de Boer die oorspronkelijk uit Koerdistan komt, sprak zelfs Koerdisch, Arabisch en Farsi. Zij waren daarom onmisbaar bij het vertalen van de trainingen.

Eelco Keune:

“Ik weet goed dat dit geen eerste levensbehoefte is. Maar het is bekend dat juist in zo’n situatie het heel erg prettig is om je mooi te voelen, dat er aandacht voor je is. Juist om even de soms wat minder mooie realiteit beter aan te kunnen. Ik ben er dan ook trots op dat wij dit mooie initiatief mogen sponsoren.”

Tot slot reisden ook fotograaf Michael Joseph mee, technicus Ron van der Bend, creatief bureau Maak en Marit Heemskerk die naast de organisatie van het beautyteam, ook meeging als verslaggever. Bureau Maak heeft de container en beautysalon een schilderbeurt gegeven en Ron van der Bend zorgde samen met coördinator Marc van de Hare voor de verlichting en inrichting.

Om de continuïteit van dit initiatief te kunnen waarborgen, blijven donaties van harte welkom. Doneren kan via:

Because We Carry (ANBI status): https://www.becausewecarry.org/doneren/ o.v.v. barbershop Lesbos.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed