Dear diary #6 -Toekomstgericht kleuren

Dear diary #6 -Toekomstgericht kleuren

Dit is wat ik altijd doe, althans dat is mijn streven. Wanneer ik een kleur maak denk ik niet alleen na over hoe die kleur er op dat moment gaat uitzien maar ook over hoe die kleur er na een paar weken of zelfs maanden zal uitzien. Hoe een kleur vervaagt is namelijk ook heel belangrijk voor het uiteindelijke resultaat waar we naartoe werken.

Dat de kleur er na verloop van tijd anders zal gaan uitzien is logisch, de ene keer (helaas) wat sneller dan de andere keer. Dit komt door meerdere factoren. Hoe een kleur vervaagt en hoe snel heb je helaas niet altijd in de hand. Dit hangt namelijk af van de structuur van het haar, de conditie van het haar, de ondergrond (kleur) van het haar, hoe vaak het haar wordt gewassen, met welke producten het haar gewassen wordt, hoe vaak het haar blootgesteld wordt aan hitte door een föhn of stijltang, hoe veel het haar de zon ziet of een zwembad en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Zoals je kunt lezen hebben wij eigenlijk helemaal niks in de hand wat er buiten onze salon om gebeurt met het haar maar is het wél van belang voor het resultaat, en dan vooral op langere termijn. 

Daarom probeer ik er altijd achter te komen hoe het haar van mijn klant ongeveer zal gaan vervagen zodat ik hier rekening mee kan proberen te houden bij het kleuren. 

Natuurlijk kan ik niet de toekomst voorspellen, maar ik kan op zijn minst mijn best doen. De rest laat ik dan maar over aan de ‘haargoden’.

De ene keer gaat dit proces precies zoals ik had gehoopt en de andere keer heeft de kleur een wat strengere aanpak nodig. Geduld is in dit geval een schone zaak maar dat hebben we niet altijd, oeps. Ik kan nooit met zekerheid zeggen hoe een creatief kleurproces zal verlopen maar wat ik wél kan zeggen is dat met de nodige portie geduld en liefde, de reis altijd de moeite waard is.

Mijn kleurkeuze is dus niet alleen gebaseerd op het resultaat wat mijn klant die dag wil maar ook op het resultaat waarmee ik verwacht mijn klant weer terug te zien. 

Een prachtig en gewenst resultaat op de dag van de afspraak zelf is natuurlijk het streven, maar iedere creatieve kleurklant verheugt zich altijd alweer op de fade en iedere naturel klant weet dat de kleur, hoe dan ook, zo natuurlijk en zacht mogelijk zal uitgroeien. 

Bij mijn creatieve kleurklanten is het daarom vaak extra leuk. Want wij maken 1 resultaat en door ‘gewoon’ te leven krijgen ze door de weken heen steeds weer een nieuwe look… helemaal vanzelf, voor niks. Het lijkt wel magie, maar eigenlijk is het gewoon kleur theorie.

Het mooie is dat we een keuze hebben, we kunnen er bij iedere kleurbehandeling opnieuw weer voor kiezen om voor een andere look te gaan óf om de voorgaande kleur op te bouwen door te herhalen. Een vivid kleur heeft meerdere behandelingen nodig om zich echt te hechten, dit is zowel een vloek als een zegen. Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt natuurlijk.

– Embrace the fade.

In mijn artikel in de volgende uitgave van Top Hair zal ik dieper ingaan op dit onderwerp én voorbeelden laten zien van toekomstgericht kleuren.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 10 x uit per jaar en is dé vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed