BARBER HULP VOOR LESBOS

BARBER HULP VOOR LESBOS

BarberSociety gaat de Nederlandse stichting Because We Carry helpen bij het opzetten van een barbershop voor vluchtelingen in campus Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Zij willen iets betekenen voor de mannen die daar vaak uitzichtloos verblijven. In november reizen zij af naar Lesbos om de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast willen zij geld inzamelen om daarmee de continuïteit van dit initiatief te kunnen waarborgen.

De situatie van de bewoners van de kampen is nijpend. Duizenden mensen wachten daar al lange tijd in vaak erbarmelijke omstandigheden. Een barbershop is een meer dan welkome afleiding. Een goede knipbeurt én contact hebben met anderen helpt enorm bij het weer mens voelen. Veel vluchtelingen zijn dat gevoel van eigenwaarde namelijk kwijtgeraakt. Kappers en barbiers weten maar al te goed wat een ander kapsel met iemand kan doen en dat gevoel gaat vaak verder dan alleen een andere coupe.

Op verzoek van hulporganisatie Because We Carry, die zich inzet om mensen op de vlucht een humanere opvang te bieden, wil BarberSociety haar steentje bijdragen om een vaste barbershop voor deze mensen te realiseren.

BECAUSE WE CARRY
Because We Carry gelooft dat je zelf de verandering moet zijn die je graag ziet in de wereld. Daarom gaan er via deze stichting wekelijks teams van vrijwilligers naar Lesbos om daar mensen op de vlucht te helpen. Ze organiseren veel activiteiten voor jong en oud op de campus. Onder de naam ‘Brothers & Beards’ hebben zij al een start gemaakt met het aanbieden van haircuts en willen ze dit graag naar een hoger niveau tillen.

Marc van de Hare, oprichter BarberSociety, vertelt: “Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Toen ik via een vriendin hoorde dat Because We Carry behoefte heeft aan een vaste barbershop op campus Kara Tepe, hoefde ik er geen seconde over na te denken om mij hiervoor in te zetten.”

WAT GAAT ER GEBEUREN?
Het plan is om een container naar Lesbos te verschepen die als barbershop ingericht gaat worden. Er is veel nodig; producten, tools en meubilair. Daarnaast zijn barbiers nodig om de mensen ter plekke op te leiden, zodat dit initiatief zelfstandig kan draaien. Bovendien zijn deze trainingen voor een vluchteling heel zinvol omdat ze daar later profijt van kunnen hebben bij het vinden van werk. Ook wordt getracht om zoveel mogelijk de lokale bevolking hierbij te betrekken en in te huren, zodat ook deze slachtoffers van de situatie kunnen worden geholpen. Zoveel mogelijk zal alles op vrijwillige basis worden gedaan en in natura worden gesponsord. Maar er is ook geld nodig voor het organiseren van structurele educatie en voor de aanschaf van lokale materialen waarvan het niet lukt om die gesponsord te krijgen.

Doneren kan via: https://www.gofundme.com/creating-a-barbershop-for-refugees

TEAM
Team BarberSociety is in Lesbos van 14 tot 18 November. De groep bestaat, naast Marc van de Hare (oprichter BarberSociety en eigenaar van ‘Van de Hare Amsterdam Barbers’) uit de fotograaf Michael Joseph (Michael Joseph Productions) en 2 barber trainers die het educatie gedeelte op zich nemen. Dit zijn Ronald de Bont (De Zwarte Raaf, De Barbershop, Rose-Mary Groningen, global ambassador 1922 by JM Keune) en Nero de Boer (Nero Barbershop Ermelo en Harderwijk). Zij stoppen al hun energie in het realiseren van de barbershop en het trainen van de barbers in samenwerking met bureau Maak die zich gaat bezighouden met de look & feel van de barbershop. Marit Heemskerk van WieWatHaar.nl ondersteunt met promotie. Op verzoek van Because We Carry, biedt WieWatHaar samen met bureau Maak tevens hulp bij de huidige beautysalon op campus Kara Tepe.

TOP HAIR

TOP HAIR magazine komt 11 x uit per jaar en is het vakglossy voor ambitieuze kappers en saloneigenaren in de Benelux.

No Comments Yet

Comments are closed